Благотворителността на най-малките!

Юлия БАЙМАКОВА

Трогателна е идеята на детска градина „Джани Ро­дари“ да подпомогне със средства изграждането на черквата „Рождество Хри­стово“ в Новия квартал на град Гоце Делчев. Под ръко­водството на своите учител­ки децата проведоха благот­ворителен търг, в който едни от групите участваха с кули­нарен базар, други – с вкоре­нени теменужки, а яслената група – с шоколадови бли­залки. В благородната кау­за се включиха и мюсюл­манчета, което говори, че педагогическият персонал и родителите имат обща цел – възпитание на децата в дух на толерантност и уважение едни към други. Преди нача­лото на търга малчуганите изнесоха кратка музикална програма пред своите роди­тели. Събраната сума въз­лиза на повече от 2000 лева! И това не е всичко. Благо­родната кауза продължи с богат благотворителен кон­церт, кой­то децата изнесоха в храм „Све­ти Лука Кримски и Симфе­рополски“, намиращ се в при­земния етаж на новостро­ящата се черква. Те пяха и деклами­раха песни и стихотворе­ния, тематично свързани с предстоящия голям христи­янски празник Възкресение Христово. Концертът беше проведен под патронажа на Негово Високопреос­вещенство Неврокопския митрополит Серафим, който горещо приветства инициа­тивата.

– Градината ни се намира в същия квартал, в който е и храмът. Чувствахме се длъжни да подпомогнем не­говото строителство. Всич­ки радушно приехме идеята и нейното осъществяване вече е факт. Желанието ни е парите, които събрахме, да бъдат предназначени за покрива на черквата – каза директорката на детското заведение, госпожа Мари­яна Костадинова.

Гражданите, дошли на бла­готворителния концерт, има­ха възможност да се по­радват и на детски рисунки, апликации и колажи, които са част от специалната Ве­ликденска изложба, уредена във фоайето на градината.

Малко преди благотвори­телния концерт възпитани­ци на същата детска градина се включиха в общинската инициатива „Пролетни и Великденски празници в Гоце Делчев“. В градинката пред митро­политския храм „Св. св. Кирил и Методий“ децата пяха песнички, посветени на Лазаровден, Цветница и Великден.

Новите из­яви на мал­ките таланти от градината се реализи­рат само месец след техния спектакъл „Нося България в сърцето си“, посветен на На­ционалния ни празник Трети март. Пресъздавайки в хро­нологичен ред важни съби­тия от българската история, те развълнуваха своите родители. Впечат­ляващи бяха ар­тистичните им превъплъщения във велики исто­рически личности като Васил Левски и Христо Ботев. Не­изразимо патрио­тично въздействие имаха и песните за българското знаме, изпълнени от 5-6 – годишни деца! Спектакълът, осъществен под ръководството на учителките Здрав­ка Вълканова и Илияна Кръстева, ще се помни дълго.

С благотворител­ността, трудолюбието и ен­тусиазма си децата от „Джа­ни Родари“ дадоха пример на по-големите от тях.

Вестник ТОП ПРЕСА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене