Агнешка мусака с коприва и картофи

Време за приготвяне: 1 час

Необходими продукти за 4 порции:

600 г обезкостено агнешко месо
1 кг пресни картофи
4 стръка пресен лук
10 връхчета розмарин
10 листа джоджен
1 к. ч. олио
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
олио за намазване

за заливката:

500 г коприва
100–150 г сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в 3–4 лъжици предварително загрято олио. Когато месото се зачерви, се добавят наситненият пресен лук и 50 мл вода. Поръсва се със солта и червения пипер и се задушава под капак около 10 минути.

2. Когато месният сок се изпари, се прибавят доматеното пюре, розмаринът и наситнените листа джоджен. Налива се 1 ч. ч. топла вода, кипва се и се подправя с черен пипер.

3. Дъното на намазана с олио тава се покрива с обелените и нарязани на шайби картофи, отгоре се разпределя плънката и се покрива плътно с втори ред картофи. Полива се с останалото олио (течността трябва да е на нивото на месото) и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна.

4. Почистената коприва се вари 5 минути в подсолена вода. Охлажда се със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно. Яйцата се разбиват леко, прибавя се киселото мляко и се разбива добре. Към сместа се добавя копривата, разбърква се и се сипва настърганото сирене.

5. Заливката се разпределя върху изпечената мусака, тавата се връща във фурната и ястието се пече още 15–20 минути.

edna.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене