Мариета Димитрова в Европейския парламент!

Методи БАЙРАКТАРСКИ

– В началото на март, ти и колежката от радио Благо­евград бяхте на посещение в Брюксел. Какъв беше по­водът?

– Поводът бе междунаро­ден семинар на тема:“Овлас­тяване на жените и момиче­тата в медиите и IT сектора: ключ към бъдещето“, орга­низиран от Европейския пар­ламент, по повод 8-ми март. Тази година Европейският парламент постави специа­лен акцент върху следните теми: жени, които формират медиите; овластяване на же­ните и момичетата чрез ди­гитално включване; възход на движенията за правата на жените в цифровата ера. Целта на събитието бе да се активизира дебатът между ключови фигури в медийния сектор, експерти и водещи членове на ЕП.

– Какво се случи там, с кого се срещнахте?

– В събитието участваха Се­силия Бонефелд-Дал, главен директор на DIGITALEUROPE, Марта Гарсия-Алер, журна­лист и писател („Краят на света, какъвто го познава­ме“), Хаджар Банмилоуд, журналист/основател на феминистката платформа vileine.com (Нидерландия), Азия Ардженто, актриса и активист на движението #MeToo, заместник предсе­дателят на ЕП -Димитриос Пападимулис, председате­лите на ресорните комисии в ЕП и други високопоставени лица, сред които и нашият еврокомисар Мария Габри­ел.

– От къде дойде поканата, колко журналисти от Бълга­рия взеха участие в семина­ра?

– Поканата дойде от Ин­формационното бюро на ЕП в София и Генерална дирек­ция комуникация. От нашата страна бяхме 6 души, аз и моята операторка, Росинка Проданова от Радио Благо­евград, една колежка от спи­сание „Ева“ и двама колеги от БТВ. Имаше колеги от цяла Европа на самото съби­тие и за нас със сигурност бе много интересно и полезно събитието.

– Кои бяха основните теми, които се обсъждаха?

– Както казах тази година Европейският парламент постави специален акцент върху следните теми: жени, които формират медиите; овластяване на жените и момичетата чрез дигитал­но включване; възход на движенията за правата на жените в цифровата ера. Ра­венството между половете, овластяването на жените и пълноценното упражняване на правата от страна на же­ните и момичетата във всич­ки държави са съществени условия за устойчивото раз­витие, изкореняването на бедността и преодоляването на нерешените проблеми.

– Какво полезно научи за себе си?

– Разбрахме още веднъж, че основни­те въпроси включват поддържането на високо равнище на политическа ангажи­раност и признава­нето, че постигането на равенство между половете, овластя­ването на жените и човешките права на момичетата са обща отговорност; укрепването на вър­ховенството на зако­на, демокрацията и управлението, както и увеличаването на инвестициите в об­ластта на равенство­то между половете и овластяването на жените и момичета­та. Събирането на де­загрегирани по пол данни ще допринесе за постигането на целта за равенство между половете. По­тенциалните целеви теми са предотвратяване и премахване на всички фор­ми на насилие срещу жени и момичета; премахване на всички форми на дискрими­нация срещу жени и моми­чета; увеличаване на пред­ставителството, участието и ръководната роля на жените при вземането на решения на всички равнища и във всички сфери; намаляване и в крайна сметка премах­ване на разликата в запла­щането между половете в публичния и частния сектор. Дисбалансът между полове­те продължава да съществу­ва, особено в секторите на медиите, информационните и комуникационните технологии. Евро­пейският парламент е загрижен за обра­за на жените в меди­ите и за „стъкления таван“, с които все още се сблъскват. Жените представля­ват 70% от завърш­ващите журналисти­ка и комуникации в ЕС, но заемат едва 30% от управленски­те позиции в медии­те. Този дисбаланс води до увеличава­не на разликата в заплащането между жените и мъжете. Депутатите заявя­ват, че медийните компании трябва да обър­нат внимание на кариерното развитие на жените. Те тряб­ва да предлагат управлен­ско обучение за жените или гъвкави работни условия. Трябва да гарантираме, че срещу жените не се допуска дискриминация, било по от­ношение на тяхната работа, заплата или в надпреварата им за участие във висше­то ръководство. Важно е и съдържанието. Медиите се обръщат към жените пре­димно за мнение или за лич­ни свидетелства, но почти никога като към експерти. Парламентът иска да насър­чи най-добрите практики, като създаване на бази дан­ни на жени-експерти, както и медийни кампании и насър­чаване на многообразието. Важно е жените да присъст­ват, да бъдат чути, да има жени-експер­ти, защото жените пред­лагат друга гледна точ­ка. В журна­листиката е по-малко ве­роятно жени да отразяват спортни или бизнес съ­бития, като за жените се поставят по­вече изисква­ния за външ­ния им вид.

Парламен­тът призова­ва медийните компании да актуализират вътрешните си политики, включително кодекса за поведение и мерките срещу тор­моза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене