Проф. Александър Батурин: Пиете ли мляко – дълго ще живеете!

При липса на майчина кърма има и естествен заместител
– Проф. Батурин, с какво е полезно млякото?

– Включването на млякото в диети не само осигурява на организма висококачествени животински протеини, оптимално балансирани в своя аминокиселинен състав, но също така е и отличен източник на лесноусвоими калций и фосфорни съединения, както и витамини А, В2 и D. Едновременният прием на тези хранителни вещества допринася за повишаване на защитните сили на организма и предпазва от неблагоприятни фактори на околната среда. Калцият, съдържащ се в млякото, е много необходим за жените (особено за тези в менопауза), както и за деца, юноши и възрастни. Той е нужен за нормалното развитие на здрави зъби и кости и играе
важна роля в обмяната на веществата– Може ли да ни разболее?
– Млечните мазнини като всички други – например животинските, постъпвайки в организма в големи количества, може да допринесат за развитието на атеросклероза, повишават нивото на серумния холестерол, нарушават метаболитните процеси в черния дроб. Ето защо при нарушена обмяна на веществата, диабет, затлъстяване, както и в напреднала възраст, предимство трябва да се дава на нискомасленото мляко – 0.5-1%.

– Какво количество мляко може да се консумира за нормално поддържане на хранителните вещества в организма?
– Потреблението на мляко за възрастни не трябва да надвишава 1 литър на ден. Една чаша мляко или 200 мл съдържа 25% от дневната нужда от калций, 22% витамин В2, 21% витамин D, 18% фосфор, 13,5% от дневната нужда от протеини. Консумацията на мляко зависи от много фактори – пол и възрастови характеристики, физическа активност, сезонност, бременност, диета. За да се определи вашата индивидуална консумация, е важно да се консултирате с професионален диетолог и в същото време да разберете дали не страдате от непоносимост към мляко.

– Някои хора смятат, че млякото е много полезен хранителен продукт. Други – че след 7-годишна възраст не е добре да се приема заради липсата на разграждащия елемент – лактоза. Къде е истината?
– В древни времена възрастните не са употребявали мляко, защото след спиране на кърменето човешкият организъм вече не произвежда лактоза – ензимът, необходим за храносмилане на млечна захар. Въпреки това преди няколко хиляди години в Европа е имало мутация на гена, отговорен за производството на лактоза. Той е престанал да се самоизключва след детството. При някои хора може да се наблюдава непоносимост, известна като хиполактоза. Липса на ензима лактоза се установява както при много малки деца, така и при възрастни хора. Най-често това състояние е временно и се дължи на незрялост на стомашно-чревния тракт (при малките деца) или е хронично (при възрастните).

Всички здрави деца на възраст 3-5 години имат висока активност в производството на лактоза. Като пораснат, има намаление на производството на ензима, което се причинява от действието на този ген. Между 10 и 18-годишна възраст се формира присъщото на всеки човек ниво на производство на лактоза, което се поддържа в следващите години. Понижена ензимна активност се среща в различни етнически групи с различна честота. На източните славяни и европейците
индивидуалната непоносимост към мляко е по-малко от 10%

– Вредно ли е млякото за възрастните хора?
– Има много погрешни схващания. Едно от тях е, че възрастните не трябва да пият мляко. Има заболявания, известни като „възрастови”, като остеопорозата например. За предотвратяването им е абсолютно необходим приемът на мляко и млечни продукти всеки ден.

– Безопасно ли е млякото, продавано свободно на пазара?
– Прясното мляко от здрави крави и кози е най-полезно за здравето, но може и да е опасно – няколко часа след доене в него започват да попадат бактерии от въздуха. За да се сведе до минимум рискът от зараза и да се запазят всички предимства на прясното мляко, помага съвременният метод пастьоризация. Това обаче не може да се прави в домашни условия. Затова прясно мляко трябва да се купува от регистрирани производители с повишено внимание.


Напитката спасява и от инсулт

Американски учени установиха, че при хора, които обичат да пият мляко, мозъкът функционира доста добре. Изследвания показали, че този продукт не само укрепва костите, набавя на организма необходимите му витамини и минерали, но и укрепва мозъка. Изследването е проведено в група от 23 до 98-годишни, които са попълнили 8 сложни теста за проверка на концентрацията, паметта и способността им за обучение. Хора, употребяващи мляко не по-малко от 6 пъти в седмицата, са се справили с тестовете много по-добре, отколкото тези, които изобщо не пият или приемат малко количество мляко. Учените обясняват това с наличието в млякото на хранителни вещества, като магнезий например, които успешно се борят със загубата на паметта. Медиците препоръчват, ако всеки ден се приема мляко, то да бъде нискомаслено.

Еликсир на живота

В продължение на стотици години козето мляко е смятано за еликсир на живота и средство за лечение на много болести. Козата не страда от туберкулоза, бруцелоза и други заболявания, които засягат едрия рогат добитък. Качеството на козето мляко е много по-високо от това на кравите, то е по-хомогенно, съдържа повече протеин без азот, с по-високо съдържание е на тиамин, отколкото всяка друга храна. Между другото, тиаминът е един от най-важните витамини от група B, без който човешкият живот е невъзможен. Козето мляко съдържа и шест пъти повече кобалт от кравето, който е част от витамин В12, отговорен за кръвотворенето и контролира метаболитните процеси.
Бебета – Педиатрите казват, че козето мляко помага срещу диария, а алерголозите го препоръчват дори и на тези деца, които не могат да понасят млечни продукти, произведени от краве мляко. Идеално е за изкуствено хранене на кърмачета.

Ползи – Традиционната медицина определя козето мляко като храна за деца с изтощена имунна система, както и за страдащи от хранителни алергии. Съвременната диетология помага да се разбере истинското лечебно значение на козето мляко в превенцията и лечението на някои болести, особено сред децата. Нещо повече, изследвания на учените доказаха по-голямата полза от прием на козе мляко вместо краве.

Лечебни свойства – Козето мляко има лечебни свойства. То е особено полезно при стомашни разстройства, анемия, загуба на зрение, диатеза. В планински курорти на Швейцария с него отдавна лекуват пациенти с туберкулоза, анемия, рахит. Има антибактериални свойства. Съдържа биологично активни вещества, които не са открити в кравето мляко. Благодарение на тях козето мляко се запазва за дълго време. То съдържа и много калий, чиято роля е особено голяма за сърдечносъдовата система. Ниското съдържание на лактоза прави възможно използването на този продукт от хора с лактозна непоносимост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене