Каналджия съди ГД „Изпълнение на наказанията“

Перничанин, осъден за каналджийство на афганистанци през българо-гръцката граница, заведе дело за 20 000 лв. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за наличие на хлебарки, кърлежи и дървеници в следствения арест на Сандански.

54-годишният Иван Василев бил заловен на 5 април миналата година при опит за незаконно прекарване на афганистанци в Гърция, за което Районен съд – Петрич му наложил постоянна мярка „задържане под стража“. Той бил настанен в следствения арест в Сандански в килия № 3, която била с площ от 6 кв.м и е оборудвана с масичка за хранене, три легла, тип „вишка“, и едно единично легло. Санитарният възел е един – извън килията в дъното на коридора. Задържаните лица в килията се сменяли в различен период, а Иван Василев изкарал там до 31 юли, след което бил преведен в затвора в Бобов дол, тъй като делото му влязло в съдебна фаза.

В Районен съд – Петрич той е осъден на 3 години затвор, като след обжалване пред Окръжен съд – Благоевград наказанието му е намалено на 2 години и 10 месеца. Присъдата му е влязла в сила преди 3 месеца и докато я изтърпявал, Иван Василев решил да съди ГД „Изпълнение на наказанията” за лошите условия в следствения арест по Закона за отговорността на държавата за причинени вреди. Той подал искова молба в Административен съд – Благоевград, в която твърди, че в килията, в която бил близо 4 месеца, имало в изобилие дървеници, хлебарки, молци и кърлежи. Той бил ухапан от дървеници по цялото тяло, от кърлеж по крака, но надзорно-охранителните органи не взели никакви мерки. Молците пък изяли дрехите му, които били маркови, за 5 хил. лв., и се наложило да ги хвърли. Против тези животинки било проведено обеззаразяване, вследствие на което се бил нагълтал с отровите и след процедурите имал силно главоболие въпреки медикаментите, които е вземал.

Всичко това Иван Василев определя като имуществена вреда и иска обезщетение от 10 000 лв. Отделно от това, иска още 10 000 лв. за стреса, изразяващ се в болки и страдания, причинени от бездействието на надзирателите.

По делото са разпитани двама свидетели, които били в ареста с него по същото време. В показанията си съкилийникът му описва положението като критично. Другият свидетел, който не бил в една килия с него, твърди, че условията в ареста са еднакви за всички килии и също казва, че дрехите му били маркови, но били унищожени, след като били проядени от молци.

Съдия Серафимка Мадолева счита, че твърденията на двамата свидетели са много общи и като задържани лицата били заинтересовани да говорят така. От представените документи от ОДИН става ясно, че са предприети действия по унищожаването на молците чрез извършване на дератизация и дезинфекция, поради което отхвърля иска за имуществени вреди.

Като недоказан е отхвърлен и искът за неимуществените вреди, за това, че се е чувствал дискомфортно в тясната килия, пълна с хапещи гадинки. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене