Евтини дърва за огрев? Пускаме ги още през лятото!

Мария БЛАГОЕВА

Инженер Дамян Дамянов е ма­гистър по горско стопанство от Лесотехниче­ския универси­тет в София. Има над 34-годишен професионален опит на ръковод­ни позиции в сис­темата на горите. Започва като зам.-директор на Държавно лов­но стопанство „Кормисош” , а от 1987 г. до 2009 г. ръководи Държавно лов­но стопанство „Витошко-Сту­дена”. Межу 2009 г. и 2012 г. е директор на ТЗАД „Южна България”. От лятото на 2012 г. е зам.-директор на Югозападното държавно предприятие в Благо­евград, а от февруари 2015 година заема най-високия пост в ЮЗДП.

Германци и австрийци идват у нас на лов за благороден елен и глиган. Електронните търгове са най-добрият начин за продажба на дървесина, твърди директорът на ЮЗДП.

– ЮЗДП участва на ловните изложения в Германия и Ав­стрия. С какво можете да при­влечете повече ловци от Евро­па?

– На първо място – с красивата природа, която ние не оценяваме докрай. Второ – имаме достатъчно дивечово разнообразие с добър генофонд и трофейни качества. Трето – притежаваме добра хотел­ска и ловна база, както и сравни­телно добър и квалифициран пер­сонал. Така че има всички фактори за един сериозен ловен туризъм. Трябва да се работи непрекъснато за повишаване и на количеството, и на качеството на запасите. Но струва ми се, че имаме опция да увеличим определено приходите от тази дейност. Да засегнем не само ловния, но и другите видо­ве алтернативни туристически дейности – екологичен туризъм, фотолов, риболовен туризъм. За всичко това има перфектни ус­ловия. Конкуренцията е голяма, защото за разлика от останалите държави в Източна Европа, които са ни конкуренти в ловно отноше­ние, ние сме най-далече. Ловците трябва да летят със самолет, за да дойдат при нас. Това е основната разлика, защото в Унгария, Чехия, Словакия отиват с автомобила за час-два. При нас летят със само­лет, а това оскъпява престоя им тук.

– А в ценово отношение къде се намира ЮЗДП?

– Ценово ние сме в подходящ клас, съобразяваме се с цените, те са по-ниски в сравнение с основ­ната конкуренция. Като прибавим качеството на услугата, нещата са позитивни у нас. Като на всеки един пазар, чужденците не чакат на опашка да дойдат в България. Трябва да търсим контрагенти, да ги намираме, да ги каним, да ги убедим, че си струва да ловуват в България. Тази година, за раз­лика от предишни години, имаше доста по-голяма ангажираност от страна на Министерството на земеделието, храните и горите по време на двете ни изложения. В Дортмунд беше Ути Бъчваров, представи български специали­тети. Предложихме нова визия на нашия щанд. Надяваме се, че самите заявки, които взехме на двете изложения и са доста пове­че, да се реализират на практика. Има върху какво да работим, сега предстои един некратък период, в който с тези заявки да влезем в кореспонденция и да се пазарим както във всеки друг бизнес. Да ги убедим да пристигнат в стра­ната ни. Има хора, които веднъж дошли, после стават радетели на българския ловен туризъм. Ос­новно очакваме германци и ав­стрийци, тъй като там бяхме на изложение. В Залцбург, където представихме нашите условия за лов, ходят ловци от Северна Ита­лия, които са платежоспособни, има ловци от Швейцария и Фран­ция. Така че тези две изложения ни помогнаха да се представим и пред холандци, и пред белгийци.

– Има ли вид дивеч, с който сме атрактивни за ловците?

– Н ай-голям интерес има к ъм благородния елен, тъй като той традиционно е най-качественият елен в Европа.

(продължение в следващият брой)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене