Георги Поповски най-после излезе на финалната права по получаване на разрешителните да направи рибарник

Близо 10 години след като изготви и представи в община Кочериново идеята си да строи рибовъдно стопанство в с. Бараково, бившият собственик на ресторант „Рибката” в Благоевград Георги Поповски най-после излезе на финалната права по получаване на разрешителните за обекта. Чрез РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” ековедомството му позволи да направи върху собствения си имот от 12.334 дка в местността Кантона рибарник от 10 басейна заедно с двуетажна сграда за офиси и битова част.

Според последната информация, предоставяна регулярно от инвеститора през изминалите години и коригирана в зависимост от изискванията на институциите, в рибарника на първо време ще се отглеждат до 11 тона годишно шаран, толстолоб и бял амур, а на втория етап от развитието на обекта капацитетът ще се вдигне на 50-60 тона годишно. Тъй като последното разрешително за водоползване, издадено на Поповски, е от 2012 г., сега се налага той да задейства за пореден път процедурата по изменение на разрешителното в частите му за схемата на техническите параметри и съоръжение, разрешено водно количество и т.н., за да е изряден към институциите и многобройните им изисквания.

Драстичното забавяне на този обект стана заради няколко птици, чиито гнезда Поповски трябваше да измести от предвидения за рибарника терен и продължилите години наред съдебни неясноти около законното придобиване на терена – за продажбата на имота в местността Кантона на фирмата на Поповски бившият кмет на Кочериново Костадин Катин бе обвинен от Окръжна прокуратура – Благоевград за сключването на неизгодна сделка, нанесла значителни вредни последици за общината в размер на 132 034,88 лева, но впоследствие ексградоначалникът бе оправдан по това обвинение от съда.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене