Великденско агнешко в гювеч

Необходими продукти:

Агнешки бут или плешка ок. 2 – 2,5кг

3-4 глави кромид лук

За маринатата:

0,5 ч.ч. соев сос

1 ч. полусухо червено вино

6 счукани скилидки чесън

1 ч.л. смлян кориандър

1 ч.л. смлян кимион

0,5 ч.л. канела

1 с.л. мед

черен пипер

сокът от 1 лимон

2 с.л. едрозърнеста слабопикантна горчица

125 г. разстопено масло (може и зехтин, но аз си държа на маслото особено ако месото е от бут)

Начин на приготвяне:

  1. Продуктите за маринатата се разбиват много добре, месото се намазва обилно и се слага в глинен гювеч заедно с лука нарязан на едро .
  2. Захлупва се и отлежава в хладилник, с поливане отвреме-навреме с маринатата, до съботната нощ, когато включвате фурната на най-слабата степен, слагате в гювеча и още една-две чаши вино.
  3. Рано сутринта в неделя го наглеждате и доливате малко вода или вино, ако има нужда.
  4. Остранявате костите (не е задължително) и го запичате на силна фурна без капак за 7-8мин., докато хване коричка.
  5. Следва великденски обяд с много зелени салати и резенчета лимон за гарнитура.

recepti.rozali.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене