Кметове и народни представители от област Благоевград на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков

Кметове и народни представители от област Благоевград участваха в двудневна работна визита в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). В рамките на посещението, кметовете Атанас Камбитов, Георги Икономов и Димитър Бръчков, както и народните представители Даниела Савеклиева, Георги Динев и Димитър Гамишев взеха участие в дебат с представители на Европейския парламент (ЕП) и Комитета на регионите, посветен на бъдещето на европейското финансиране след 2020. В организирания от Андрей Новаков форум стана ясно, че по време на Българското председателство Европейската комисия (ЕК) ще предложи проекта на следващата многогодишна финансова рамка, както и проекта на общ регламент на стойност над 300 млрд. евро, регулиращ европейските структурни и инвестиционни фондове . По време на форума бе дадена оценка, че общинските проекти с европейско финансиране от Югозападна България са доказателство за ползите от кохезионната политика на ЕС и че тя следва да бъде продължена и след 2020 година.

По време на посещението бе проведена работна среща с българския еврокомисар Мария Габриел. На нея стана ясно, че в рамките на последните 8 месеца, законодателството на ЕК в дигиталната сфера се е удвоило в сравнение с предходните 2 години, както и че България е регионален лидер по отношение на обучението на кадри в ИТ сектора. Кметовете и народните представители взеха участие в стартирането на европейската кампания за осигуряване на безплатен интернет в населените места – WiFi4EU. Благодарение на стартираната от комисар Габриел инициатива, всяка българска община ще може да кандидатства за ваучери на стойност 15,000 евро за изграждане на инфраструктура, осигуряваща безплатен интернет достъп на публични места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене