Пламен Орешарски: Нашият стремеж беше и остава България да се утвърди като достоен член на ЕС и да дава своя принос за просперитета на Европа

Пламен Орешарски

Убеден съм, че след две седмици голямото мнозинство европейски граждани ще изберат Европа на солидарността и споделената отговорност, вместо Европа на разделението и взаимните подозрения, каза министър-председателят

Преди десет години Европа направи най- голямата крачка по пътя на своето обединение като приобщи десет нови страни. Разшири се зоната на споделени демократични ценности, укрепи се стабилитетът, създадоха се предпоставки за нарастване на просперитета на нови 75 милиона жители на Стария континент. Допълнителни импулси за ускорено развитие получиха и старите страни-членки. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който днес участва в отбелязването на Деня на Европа и 10-тата годишнина от разширяването на ЕС през 2004г. в „Дома на Европа“ в София.

„Ние българите също очаквахме това разширение. Без него не беше възможно и последващото наше присъединяване. Вълнувахме се, следяхме реакциите и следствията, притеснявахме се от умората на разширяването, учехме се от опита на страните, присъединили се преди нас“, отбеляза премиерът. По думите му днес можем да се поздравим, че за сравнително кратък период от време нашите държави и общества се промениха към по- добро. „ЕС се обогати с нови идеи, пазари, култури и същевременно съхрани своите общи ценности. Създаде се ново единство на многообразието“, изтъкна министър-председателят. Той добави, че европейският модел на поведение се е утвърдил като глобален еталон и най- важното – възникнали са нови перспективи пред всички страни-членки на Общността.

„Европейската интеграция винаги е имала както свои горещи поддръжници, така и скептици и недоброжелатели – както извън Общността, така и вътре в нея. Има ги и днес, въпреки очевидните достижения на разширяването или може би точно заради тях. След две седмици всички ние ще можем да упражним правото си да изберем членовете на Европейския парламент и да решим в каква Европа искаме да живеем. Убеден съм, че голямото мнозинство европейски граждани ще изберат Европа на солидарността и споделената отговорност, вместо Европа на разделението и взаимните подозрения. Струва си да работим за този избор като отговор на антиевропейските внушения“, каза премиерът.

Министър-председателят отбеляза, че е горд за това, че днес България също е част от европейското семейство. „То е благодарение на моите съграждани, без чиято вяра и усилия нямаше да можем да постигнем тази голяма цел, но то е благодарение и на всички вас – представители на по- старите от нас страни-членки – за това, че ни дадохте своето доверие. Искам да ви уверя, че нашият стремеж беше и остава страната ни да се утвърди като достоен член на ЕС и да дава своя принос за просперитета на Европа“, добави г-н Орешарски.

„Нека в Деня на Европа да си пожелаем ЕС да продължи да посреща предизвикателствата на времето с обща воля и съвместни усилия, както досега“, заяви премиерът. Той напомни за Декларацията, от преди повече от 60 години, в която Робер Шуман казва, че приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. „Вярвам, че тези думи звучат актуално и днес“, изтъкна министър-председателят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене