България има нужда от центрове за здравни грижи за възрастните хора, категорични са социалнитеработници от Гоце Делчев и Гърмен

Социалните работници от общините Гоце Делчев и Гър­мен, работещи с пълнолетни и възрастни хора в различ­ните социални домове и центрове на територията на двете общини са на мнение, че е крайно време държава­та да се погрижи навсякъде из страната да бъдат открити хосписи, където да се полагат здравни грижи за хора, които се нуждаят от това. Услугите в частните хосписи, не са по възможностите на обикно­вения български гражданин. Общото мнение се оформи на обучителен семинар, в който те участваха през уикенда и на който заедно с експерт от Агенцията за социално подпомагане обсъдиха про­мените в закона за социално подпомагане, които действат от началото на годината.

Близките на децата с ув­реждания и най-често децата на възрастните хора, наста­нени в различните социални домове рядко оказ­ват подкрепа на социалните работ­ници, психолозите, рехабилитаторите, трудотерапевтите и другите работе­щи с близките им, което е сериозен проблем, макар че българинът се смя­та за състрадате­лен човек, смятат още специалисти­те.

Предстоят още промени в социал­ната система, като една от тях е че от следващата година ще бъде наложена такса за услугата личен асистент, стана ясно още на обучителната сре­ща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене