Блага финансова вест за Пиринско! Стартира мащабният проект „Работа“

300 трайно безработни лица от общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда ще бъдат наети на работа в публичния и реалния сектор за срок от една година по новия проект „Работа“ на Агенцията по заетостта. Рекорден е броят на подадените заявления за участие по проекта – общо 124, и заявени работни места общо 736, което надхвърля над два пъти квотата от 300 души, определена за четирите общини, съобщава struma.bg

От подадените заявки 120 са от частни и общински фирми, спадащи към реалния сектор, които са обявили общо 662 работни места, при квота от 126. Останалите 4 заявки са от 4-те общини, които са в публичния сектор, където ще бъдат наети 174 лица. Най-голям интерес, респективно най-много заявления са подадени от частни фирми в реалния сектор в областта на търговията и дървопреработването, но дейностите им не са сред приоритетните, заложени в проекта.

Сред фирмите, подали заявления, са и общинските по почистване и озеленяване. Техните дейности са сред приоритетните и ще бъдат с предимство. „Приоритетно се подпомагат работодатели от публичния сектор, които ще бъдат допуснати до участие без преминаване на оценка на съвета за сътрудничество. Останалите, които са реален сектор, ще минат през обсъждане, като това предстои вероятно следващата седмица”, каза шефката на Бюро по труда – Разлог Мариана Тренчева и поясни: „Местата за публичен сектор са заявени за общинските администрации и не подлежат на обсъждане и класиране”.

Интересът към проекта е голям. Най-много са желаещите фирми от общините Белица и Якоруда, където процентът на безработица е и най-висок, а именно 45.1% за първата и 34.6% за втората община. Подадените заявленията от реален сектор от община Якоруда са 50 за разкриване на общо 196 работни места, при квота 44, за община Белица са подадени 49 заявки за 306 работни места, при квота 54, за община Разлог 17 заявления за 50 работни места, при отпуснати по проекта 18, и за община Банско 4 заявки за 11 работни места, при отпуснати 10. Предстои класиране от Съвета за сътрудничество по определен механизъм, което ще определи фирмите за включване в проекта „Работа“ „Интересът надхвърли моите очаквания. Безработните също са активни.

Минимум 2/3 от одобрените лица ще бъдат от приоритетни групи, а именно продължително безработни и новорегистрирани като безработни, които по информация на НАП не са работили през предходните 12 месеца. В останалата 1/3 могат да бъдат включени и безработни лица, които са работили през последните 12 месеца. За много безработни хора, които са немотивирани и отчаяни, това е възможност да ги включим в една ползотворна заетост и да излязат от тази ситуация като продължително безработни”, каза шефката на Бюрото по труда в Разлог Мариана Тренчева.

По данни на бюрото в Разлог безработните към 31.01.2018 година за четирите общини са общо 4797 лица. Очаква се този процент леко да се повиши след края на зимния сезон, но може да запази нивата си. Вече е започнало освобождаването на временно наетите лица по хотели и обекти в Банско и региона. Част от тях се записват в Бюрото по труда в търсене на нова работа, а други се местят направо по Българското Черноморие. В същото време започват да се прибират много, потърсили препитание в чужбина.

Обикновено това са млади хора, които са работили в различни европейски държави, натрупали са достатъчно стаж и имат право на обезщетение, от което се възползват в родината си. То съставлява 60% от средномесечното им възнаграждение и имат право в най-лошия случай на 6-месечно обезщетение. В случай, че лицата са осигурявани на висока заплата, те получават тавана за България, който е 70 лева на ден, или около 1400 лева месечно.

Много от тези хора работят без осигуровки в чужбина. Блазни ги това, че им плащат около 1000 евро месечно, каквото не могат да получат никъде в България. За период от пет месеца си докарват около 10 хил. лева. Най-голям е процентът на заминаващите за чужбина от общините Белица и Якоруда, където процентът на безработица е и най-висок.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене