Пъстърва с ароматен маслен сос

Пъстървата е риба, която можете да приготвите по различни начини и с различни добавки и сравнително често присъства в менюто у нас. Обикновено я предпочитам приготвена на фурна, защото се прави много лесно, но този път реших да направя пържена пъстърва с вкусен маслен сос.
Рецептата е много проста и е потвърждение на твърдението, че простичките неща са много, много вкусни.

Продукти:

4 броя пъстърва
сол
черен пипер
брашно за овалване

олио за пържене

за соса:

80 г краве масло
10 -15 маслини (зависи от големината им)
клонче риган (или 1 ч.л. сух)
клонче розмарин (или половин лъжичка сух, може и повече, ако ви харесва)
черен пипер
4-5 клонки пресен магданоз
3-4 скилидки чесън
4-5 сл. лимонов сок
сол

За приготвянето на пъстървата с маслен сос рибата първо се почиства и измива добре. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Оставя се в хладилник около час, ако имате време, ако не – поне 10 минути.  Изважда се от хладилника и се овалва хубаво в брашното. Изтупва се от излишното брашно и се изпържва в сгорещеното олио. Внимавайте да не я прегорите – пържете на умерен огън по около 4 минути от всяка страна (времето зависи и от дебелината на рибата).
В друг съд се стопява маслото и към него се добавят чесъна, всички подправки и маслините. Оставя се на котлона около минута, прибавя се и лимоновия сок. Разбърква се хубаво.
Изпържената риба се слага в чиниите, в които ще се сервира и се полива със соса.

Към рецептата поднесох и картофи, които са предварително обелени и сварени в посолена вода. След това са нарязани – в случая на кръгчета, но може да ги нарежете както ви харесват.
Картофите също се поливат с масления сос и ястието се сервира задължително горещо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене