Без категория

Неврокопски производител на боза пласира успешно продукцията си в Турция и Италия

стойчо кавазов

Бозата – незаслужено забравената напитка, защо трябва да я пием?

Роза и Стойчо Кавазови произвеждат популярната в района БОЗА НЕВРОКОП от 15 години. Не са потомствени бозаджии. Идеята да се занимават с това производство им дал бащата на Роза – Живко Хрисимов, сладкар по професия, запознат с технологията на производство на боза.

Посетих производствената база на сем. Кавазови, воден от любопитството да науча нещо повече за тази изключително полезна, но вече позабравена балканска напитка. Заварих Стойчо в късния следобед в производствената му база на у. „Драма“ 31, когато току-що бе приключил работния ден.

– Г-н Кавазов, разкажете нещо интересно, любопитно за бозата, което не се знае много от широката публика!

– Бозата се приготвя от каша, която се образува при изваряване на зърнени храни. В началото това било просото, което си остава и до сега класически материал за приготвяне на бозата, но и пшеницата е също така един от най-добрите материали за производството на боза. Бозата била много популярна в армията на Османската империя, която задължително раздавали на войниците от армията на султана, защото се смятало, че дава енергия на организма. През 16-ти век започнали да я гарнират с опиум, което предизвикало султан Селим ІІ да я забрани.

– Бозата е по-популярна повече сред по-възрастното поколение. Какво трябва да знаят по-младите, за да се провокира интересът им към консумиране на бозата?

– Няма да е коректно, ако казвам колко са вредни някои от вносните или лицензните безалкохолни напитки, които дори и в страните, които са ги патентовали, вече са убедени, че са вредни за консумация. За разлика от тези напитки, бозата се произвежда от натурални продукти. При приготвянето на бозата има дрожди, които ферментират и образуват много ценния витамин В и В-комплекс, минерали и соли, които по-рядко се съдържат в други напитки и храни.

Всеизвестно е, че бозата стимулира производството на мляко в организма на кърмачките. Затова, някои наричат бозата храна и лекарство. А и цената й е в пъти по-ниска от всички „модерни“ безалкохолни напитки

– Носи ви се славата, че вашата боза е най-добрата в Югозападна България. Каква е тайната?

– Няма тайна! Разковничето е в добрия материал. Ползвам единствено екологична пшеница, която прецизно селектирам от доставчиците си. Освен това, подслаждам бозата с подсладител или захар, според желанието на едровите търговци. Боза, заявена от детските градини,  приготвям единствено и само с натурална захар.

– Разбрах, че със запазения си автентичен вкус вашата боза е предизвикала интерес в Турция и Италия. Разкажете малко повече за това! Как започнахте износ за тези страни?

– Да. И в двата случая, при мен дойдоха търговци, нашенци, гурбетчии в тези страни. Единият е изселник в Турция от с. Дъбница. На няколко пъти идва тук, взе малки количества от нашата боза, които достави пробно в два магазина в Бурса. По-късно, собствениците на тези магазини сключили договор за редовна доставка чрез нашенеца. Другият беше от някакво родопско село, който харесал нашата боза. Има магазин за български продукти в Италия. В началото клиенти били само българи-гурбетчии, но по-късно и италианци проявили интерес към екзотичното за тях балканско питие и сега редовно изнасяме и за там.

НЕВРОКОПСКА боза се произвежда със съвременна техника по класическа технология при почти стерилна среда. Произвежда се всекидневно в сравнително малки количества. Тук няма складова база за готова продукция, така че закупената боза е винаги прясна, произведена в деня на пласирането, поясни още неврокопският производител на боза Стойчо Кавазов.

 Георги Делиилиев-ГОФИ

 стойчо кавазов

 боза

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене