Двама педиатри спасяват детско отделение от закриване

Експерти от здравната инспекция в Пиринско извършиха проверка вчера на място в детско отделение на Югозападна болница в Пиринско. Здравните специалисти са се запознали със създалата се ситуация с възникналото напрежение заради липса на педиатри. Временно от събота, както вестник „Струма“ писа, е спрян приемът на лежащо болни деца.

„Екип от трима специалисти начело с директора на отдел „Медицински дейности“ д-р Илияна Манова извършиха текуща проверка и се запознаха на място с обстановката – заяви вчера шефът на инспекцията д-р Калоян Калоянов. – Отделението функционира, провежда се лечение на болни деца, уведомително писмо към този момент за спиране дейността на детско отделението не е депозирано в здравната инспекция”, уточни още здравният директор. „Колегите са разговаряли лично с директора на Югозападна болница д-р Илия Тонев, има уверение, че колежка, специалистка по детски болести с дългогодишен опит, ще започне работа”, заяви д-р Калоянов. Той обясни, че Югозападна болница е с два адреса – единият в Сандански, а другият в Петрич, на двете места има детско отделение.

В Сандански отделението е първо ниво на компетентност, за да отговаря на изискванията на нормативната уредба, трябва да работят трима лекари, от тях двама специалисти по детски болести.

Двама педиатри са дали съгласие и се очаква да започнат работа в детско отделение на болницата в Сандански, те са от друго населено място, извън Благоевградска област. Новината бе потвърдена от кмета Кирил Котев. Днес градоначалникът и директорът на Югозападна болница д-р Илия Тонев ще проведат разговори с тях.

В Сандански има достатъчно педиатри, но те работят в доболничната помощ и не желаят да работят в болницата. Направената справка сочи, че в община Сандански има 5-има лекари с придобита специалност по детски болести, от тях досега в болницата са работили двама. Криза за педиатри няма в съседната община Петрич, там работят 10, от тях в болничната помощ са 3-ма специалисти.

За коментар относно създалата се ситуация потърсхиме директора на Югозападна болница д-р Илия Тонев. Болничният управител поясни, че лежащо болните вчера са били 10 деца, от тях някои вече са изписани. Временно е преустановен приемът поради липса на кадри. С наличния персонал не може да се осъществява дейност. В момента началникът на детско отделение д-р Офелия Стаматова провежда лечение на болните деца.

„С колежката е проведен разговор, тя настоява за окомплектоване на 3-членен лекарски екип. Ако в отделението започнат още двама лекари, ще продължи да работи в болницата”, поясни още д-р Илия Тонев. Той също потвърди, че има отзовали се педиатри, към момента няма сключени трудови договори, това предстои. В болницата работи и педиатърка, която е в отпуск по майчинство.

В детско отделение се лекуват пациенти, когато няма извършване и отчитане на медицинска дейност по клинична пътека, тогава не се заплаща, към момента отделението работи, съобщиха от Здравната каса.

СЛАВА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене