Почина Стивън Хокинг

Световноизвестният физик Стивън Хокинг е починал тази нощ на 76-годишна възраст. Новината е потвърдена от университета на Кеймбридж пред NBC News.

Хокинг е известен със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията. Той е работил много и за изучаването на черните дупки и по теорията на относителността на Айнщайн.

През по-голямата част от живота си Хокинг боледува от амиотрофична латерална склероза (АЛС), но въпреки това заболяването не спира научната му дейност. Използва специален апарат и компютър, които му позволяват да пише статии и да комуникира с хората чрез виртуален глас.

Боледуващите от АЛС обикновено живеят кратко, защото заболяването води до разпадане на нервните клетки в мозъка и гръбнака. Самият Хокинг можеше да контролира само част от лицев мускул, чрез който управляваше и компютъра си с помощта на сензори. Той успява да живее със заболяването повече от 30 години.

През годините Хокинг остава много активен и в публичната сфера. Той често говори за бъдещето, рисковете на изкуствения интелект, като миналата година дори обяви тази технология като потенциален риск за най-лошото събитие в историята на цивилизацията. В едно от последните си участия той разказва своята представа за времето преди Големия взрив.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене