Намаляват подпомагането на тютюнопроизводителите

Консултативният съвет по тютюна в Министерството на земеделието, храните и горите е обсъдил ставките за подпомагане на производителите през тази година. Най-голямо одобрение е получил предложеният от министерството първи вариант от общо представени четири, който предвижда всички ставки тази година да бъдат намалени пропорционално на планирания бюджет за подпомагане. 
 За всяка година се предвижда намаляване на средствата с 5%. За 2017 г. бюджетът за подпомагане на тютюнопроизводителите беше 89 млн. лв., съответно за тази година е 84.5 млн. лв. Пропорционалното намаление, което е било обсъдено от Консултативния съвет вчера, е разписано в четири сортови групи.
За тютюните „Басми“ ставките са разписани в зависимост от предадените количества. За продукция до 1 тон се предвижда намаление от 2.55 лв./кг на 2.41 лв./кг.  За количество между 1 и 2 тона съответно понижението е от 2.48 лв./кг на 2.34 лв./кг, а за предадени повече от 2 тона планираното намаление е от 1.65 лв./кг през миналата година на 1.56 лв./кг през тази.
За сорт „Вирджиния“ се предвижда ставката да се понижи от 0.75 лв./кг на 0.70 лв./кг.
За „Бърлей“ проектът предлага намаление  от 0.95 лв./кг през миналата година на 0.90 лв./кг през Кампанията 2018.
За „Каба Кулак“ предложението е за спад от 1.30 лв./кг на 1.23 лв./кг.
 Обсъжданите ставки ще влязат в сила, ако до следващото заседание на Държавен фонд „Земеделие“ на 12 март 2018 г. никой от членовете на Консултативния съвет не e възразил срещу тях. При този оптимистичен вариант още в началото  на април тютюнопроизводителите ще могат да получат държавната помощ. Ако има възражения, изплащането може да се отложи до май.
hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене