ГЕРБ иска президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил (допълнена)

Парламентарната група на ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с патриарх Кирил поради високия обществен интерес. Целта е да бъдат разяснени всякакви съмнения дали при срещата е изразена същата позиция като националната ни позиция за Освобождението, изразена от премиера Бойко Борисов. Това обяви в парламента днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция. Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, обясни Тома Биков. Според него темата е свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето.

Запис показа как патриархът поучава Радев

Във вторник руската православна църква разпространи на сайта си видеозаписот изявление на руския патриарх Кирил пред българския държавен глава покрай 3 март. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата. От записа, разпространен след края на визитата на патриарха в България, се вижда само какво говори гостът, но не и дали и какво е отвърнал президентът.

„Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия“, заявява патриарх Кирил на президента Радев и допълва: „Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България.“ Духовният водач на Русия подчертава, че има двойствено впечатление от юбилея.

Източник от „Дондуков“ 2 разказа за „Дневник“, че операторът се е оттеглил след изявлението на госта и запис от по-нататъшния разговор няма. По думите му президентът Румен Радев отвърнал „както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“.
Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия, казал държавният глава.

Според източника от президентството Радев посочил, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил, след което гостът спрял с упреците с думите „Добре, нека прелистим тази страница“.

В края на разговора патриарх Кирил благодарил на президента и му пожелал духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава на свой ред благодарил, но уточнил, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи – патриарх Неофит, който му я е дал.

Напрежение в коалицията заради Кирил

Искането на ГЕРБ за разсекретяване на стенограмата от срещата между държавния глава и руския патриарх Кирил дойде след нападки от страна на вицепремиера Валери Симеонов към духовника, заради които БСП поиска Бойко Борисов да се разграничи от заместника си в правителството.

В национален ефир в сряда Симеонов нарече руския патриарх Кирил „цигарен митрополит“ и „второразрядно ченге“, а повод за изказването става именно разпространения видеозапис. Това предизвика гнева на коалиционния му партньор и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, който поиска извинение от вицепремиера.

Снощи депутатите от партиите от коалиция „Обединени патриоти“ заседаваха и излязоха с решение, че се разграничават от позицията на Симеонов и искат извинение. Решението е взето от депутатите от ВМРО и „Атака“, а колегите им от НФСБ са напуснали заседанието.

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене