УНИКАЛНО ВИДЕО: 25 неврокопчани-опълченци са участвали в боевете на Шипка, Шейново и Околчица

Двадесет и петима смели опълченци от Неврокоп и неврокопско са взели участие в боевете на Шипка, Шейново и Околчица. Това съобщи кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов на тържеството отбелязване на 140-годишнината от освобождението на България от османско владичество. Това е достоен повод за гордостта на хората от този край, че в почти всички войни, битки и въстания са се сражавали и за падали жертви в борбата за свободата на Родината. Тържественото отбелязване на Националния празник, 140 години от освобождаването от пет-вековното иго, започна в историческия музей, където бе открита тематична изложба „Опълченците от неврокопско“. По-късно, обществеността почете загиналите за свободата в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ където бе отслужена заупокойна молитва. След това, поклонението пред паметта на жертвите се пренесе пред паметника на загиналите за свободата, където кмета Владимир Москов произнесе тържествено слово. Той изказа преклонението на гражданите пред двадесет и петимата неврокопчани участвали в руско-турската война, спомена ги по именно и на повечето от тях описа конкретните им бойни заслуги.

В знак на признателност към жертвите на свободата, венци и цветя пред паметника поднесоха от името на общината кмета Владимир Москов заедно с председателя на ОбС Ангел Гераксиев, представител на Светата Неврокопска митрополия, евро-депутата Асим Адемов, народните представители Богдан Боцев и Димитър Гамишев, клуба за екстремни спортове „Прилеп“ в Гоце Делчев, неправителствени организации и пара военни образувания, всичките средни и основни училища в града, политически партии и граждани.

С ефектна тържествена заря, приключи отбелязването на юбилейната, 140-годишнина от освобождението на България от османско иго.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене