СКАНДАЛНА СДЕЛКА СЛЕД РАЗВОД

Ексземеделският шеф Г. Качев даден на прокурор от бившата си съпруга за продаден зад гърба й джип, осъдиха го на 1000 лв. глоба

Бившият шеф на ДФ „Земеделие“ – Благоевград Георги Качев бе осъден на 1000 лв. глоба за продажбата на лек автомобил „Ленд Роувър“. Той извършил сделката, след като се развел със съпругата си адвокат Илияна Керина, която притежавала 1/2 от джипа, тъй като бил придобит по време на брака им и представлявал семейно имущество.

gallery

Разводът им влязъл в сила на 8 декември 2015 г., а на 28 декември Георги Качев продал джипа на бизнесдамата Павлина Кокалкова, като при изповядване на сделката пред нотариус премълчал, че все още се води семейна имуществена общност, тъй като на бракоразводното дело имуществените отношения между бившите съпрузи не били уредени. След като Илияна Керина разбира за реализираната зад гърба й сделка, подава сигнал в прокуратурата.

Георги Качев е обвинен за присвояване на 1/2 идеална част от семейния джип, но в хода на досъдебното производство изплаща на бившата си съпруга 10 102 лв., колкото е стойността на идеалната част. Тъй като е с чисто съдебно минало, той е освободен от наказателна отговорност от прокуратурата.

Делото срещу него се гледа по реда на чл. 78а, което не изисква участието му в съда. От негово име адвокатът му обявява, че той се признава за виновен и не иска разпити на свидетели и вещи лица. Всичко приключва за едно заседание, след което районният съдия Кристина Панкова му определя административно наказание – минималната глоба от 1000 лв.

В сложните отношения между двамата бивши съпрузи от известни фамилии има и два изгорени джипа. Месец след като Георги Качев продава семейния автомобил „Ленд Роувър”, на 28 януари 2016 г. около 1.30 ч. е опожарен личният му джип „Мерцедес”. Колата избухва в пламъци на ул. „Антон Чехов“ пред сградата на аптечното управление. Палежът става непосредствено след като Георги Качев е уволнен от директорското място, макар че тогава той заяви, че сам е подал молба за напускане, тъй като получил по-добро предложение за работа. За палежа на джипа си заподозря бившата си съпруга и брат й, тъй като имали имотни претенции.

Адвокат Илияна Керина, която се разведе с Георги Качев месец преди инцидента, заяви, че не иска да има нищо общо с него. „Няма такова нещо, не ме интересуват никакви имоти. Аз нямам и не искам да имам никаква връзка с него. След развода съдът присъди къщата на мене, но изобщо не съм стъпвала там, а наскоро съдия-изпълнител я обяви за разпродажба. Моето обяснение за запаления джип, който е стар и амортизиран, е по-скоро, че е засегнал нечии интереси. Освен това е затънал в дългове. Аз нямам материален интерес, ако имах, бих обжалвала издръжката на трите деца, на които плаща общо 390 лв. Той обжалва пред Окръжен съд режима за срещи с децата. За мен те са най-ценното и аз се борих до последно за тях. А знаете ли какво е направил баща им? Отишъл в училището и извел двете момичета от час, брат им е вкъщи, защото е болен, и ги е откарал да им показва запаления автомобил. Това не е ли болен мозък?”, коментира от своя страна тогава адвокат Илияна Керина, на която съдът присъди родителските права за трите им деца.

Адвокат Илиана Керина, която е дъщеря на покойния оръжеен бизнесмен Валери Керин, се върна да живее в семейната къща на Баларбаши при майка си, а Георги Качев се премести при неговите родители. На 28 юли 2017 г. джипът на Илияна Керина е запален в двора на къщата на ул. „Ильо войвода“. Горящият автомобил „Тойота“ е забелязан в 1 часа през нощта от съседи, а сигналът за пожара е подаден от охраната на тотомилионера Нинджата, който живее в отсрещната къща палат.

ТИНА ГЕОРГИЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене