(ВИДЕО) Борисов: ЕК е готова да даде 1 млрд. евро за Балканите

Всичко, което касае Балканите, касае еднакво и Гърция, и България, и Румъния. Транспортните коридори са много важни, обяви Бойко Борисов на форум в Гърция.

Премиерът произнесе реч на Делфийския икономически форум. Събитието се провежда на 1 и 2 март в Делфи, Гърция и е наречен още „Малкия Давос“.

Въпреки натоварената ни програма в София бях длъжен да дойда, защото българите помним доброто и не забравяме, че преди 15 години в Солун беше даден път на България и на Румъния към ЕС, каза премиерът Бойко Борисов. Сега, ние в София, играем същата роля за страните от Западните Балкани, посочи той.

Разбира се, тези държави трябва да извървят голям път и да изпълнят много критерии, допълни премиерът.

Европейската комисия е готова да отпусне финансиране през европейски банки по инфраструктурни проекти за Балканите от 1 млрд. евро, каза Борисов.

В България външният дълг е 26 – 27 процента, имаме бюджетен излишък, както и голям фискален резерв, посочи българският премиер. Опитваме се да покажем, че една южна държава, бивш член Източния блок, може да бъде дисциплинирана и да изпълнява Маастрихтските критерии, каза още Борисов.

Премиерът посочи, че не харесва термина Западни Балкани, защото Балканите са едни. В региона трябва да се изгражда инфраструктура – пътища, жп и интернет трасета, каза Борисов като даде пример с европейските транспортни коридори с номера 4, 8 и 10, както и газовите интерконекторни връзки между България и Гърция. Ако направим тази инфраструктура, Балканите ще са едно от най-конкурентоспособните места на света, заяви българският премиер. Искаме да направим процеса необратим и от „барутен погреб“ на Европа да направим Балканите в спокойно място за живеене, каза Борисов.

Той изтъкна значението на борбата с организираната престъпност, спазването на върховенството на закона

Борисов заяви, че Делфи е забележително място. Със своята красова и история Балканите могат да са конкурентоспособни в цял свят, заяви още той.

По думите му има доста задачи, които трябва да се изпълнят.

Нашето председателство трябва да се разглежда и като Гръцко председателство, заяви още той. В региона има много геостратегически интереси, припомни. В момента сферата на сигурността е най-важна в Европа. Външните граници са подложени под огромен натиск. Не случайно Европа през последните години се цепи на тази тема, каза Борисов.

Народите ги е страх от мигрантска вълна. Страха в хората го има. допълни той. Споразумението с Турция трябва да продължи. Готов съм да съдействам максимално, подчерта той.

Фокусът на дискусиите е върху новите предизвикателства на глобализацията и растежа. Форумът, който се провежда за трета поредна година, събира стотици политици, икономисти и експерти, които обсъждат новите глобални икономически тенденции и политическите възможности за доброто им управление.

В церемонията по откриването на Делфийския икономическия форум участват също президентът на Гърция Прокопиос Павлопулос и Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2134308696797189/

e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене