Първомартенска премяна в центъра на Симитли

Баба Марта обагри още в ранни зори центъра на Симитли с бели и червени цветове. Дърветата пред общинска администрация бяха украсени с конците символ на здравето и късмета. Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Симитли закичиха мартенички, за да стане площадът на общинския център по- приветлив и празничен.

Днес почитаме обичая „Баба Марта”, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция . На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Баба Марта дойде в ранни зори и в общинска администрация Симитли, като закичваше всички граждани и служители на общината със символите на днешния празник.На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец.

Те се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено.

Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене