ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ! Жена в снежна блокада

76-годишната баба Стоянка Манова вчера се оказа блокирана болна в къщата си в Калайджийска махала на благоевградското село Дебочица. Пътят от около 22 километра до последната махала в планинското село е труднопроходим заради над 40 см сняг, паднал през последните дни, и нито комшията, нито братът или други роднини на възрастната жена можеха да стигнат до нея, за да я свалят на лекар.

gallery

„Ако почистят пътя, Сашо комшията ще ме свали надолу. Сега не мога да мръдна, снега не съм мерила колко е, ама близо половин метър ще дойде“, каза по телефона вчера по обяд баба Стоянка и побърза да обясни: „Настинала съм, лошо ми е и кашлям, ама аз съм корава, ще ми мине. Не знам дали имам температура, няма с какво да я премеря, ама ще се оправя тук до няколко дни. Лошото е, че и хляб няма как да ни докарат, ама имам малко брашно и сега ще меся хляб, че и кучето трябва да нахраня. Карам 77 години, вдовица съм, от 5 години тук сама си живея. Имам иначе етаж в Благоевград, зад съвета, и дъщеря, зет и внук имам, те в града живеят, ама аз не мога да оставя кучето без храна, ще умре без мен и затова не мога да сляза за постоянно. Аз ще се оправя, ама дъщерята тръгна за Стара Загора по работа в това лошо време, само я мисля как ще стигне и как ще се върне. Дано Господ й помага“, разплака се възрастната жена на телефона.

Вчера в ранния следобед пътят до съседното на Дебочица село Габрово се опесъчаваше, а по разклона към Дебочица личаха пресни следи от джипове. Оказа се, че внукът Димитър на Бойко Кьосев, който живее в Гьоргьовска махала, и собственик на дърводобивна фирма се опитали да му закарат хляб, но стигнали едва до Стамболиите, доста преди първата махала на Дебочица, и се наложило да обърнат и да се върнат.

„12 души живеят постоянно в няколко махали на селото, има и по-млади сред тях, но болшинството са възрастни“, обясни кметският наместник Добри Хамбарджийски. Той каза, че обикновено в четвъртък ги зарежда с хляб и брашно, но заради извънредната ситуация е запознал общинската управа с положението и чака разпореждане.

„По пътя има паднали камъни, които сега снегът е затрупал, и заради тях не може да се рискува и разчистването трябва да се извърши с верижна машина. Преди 12 години при подобна ситуация багерът се обърна в дерето и двама работници в него загинаха“, припомни селският управник.

По нареждане на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети необходимите мерки за почистване на пътя до село Дебочица. Изпратена е специализирана техника, съобщиха от Общинска администрация. Заради метеорологичните условия снощи от кметството не можаха да конкретизират час, в който пътят ще бъде проходим.

Заради пресечния терен на 76-годишната баба Стоянка от общинския център й предложили да я свалят по спешност с моторна шейна, за да я закарат на лекар или да качат при нея медицинско лице да я прегледа, но тя отказала. Моторната шейна остава на разположение и на по-късен етап в случай на нужда, категорични са от община Благоевград. Кметският наместник Д. Хамбарджийски уверил общинското ръководство, че всички жители на селото са снабдени предварително с хранителни запаси.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене