Немски тв-екип снима филм за ретро-пътуване с теснолинейката Септември-Добринище

Ралица ВАСИЛЕВА

Екип на немската телевизия SWR, част от който бе и легендарният водещ на Eisenbahn-Romantik Хаген фон Ортлов, бе у нас през миналата седмица, за да направи филм за теснолинейката Септември-Добринище и старите влакове в България. Това сподели Иван Вълков от сдружение“ За теснолинейката“, който заедно с останалите членове на организацията посрещнаха немската група туристи, откупила влака за един ден за ретро разходка из Родопите.

Пътуването бе именувано IGE Eisenbahn – Romantik sonderzug : Winterdampf in Bulgarien, а Хаген фон Ортлов, който вече е пенсионер, но журналистика е в кръвта му, бе негов специален гост.


Съвсем скоро пътеписите и видеото от страната ни ще се появят в предаването на немската телевизия SWR или ще бъдат пуснати на DVD, за да могат да популяризират родните железопътни линии. Хаген фон Ортлов е водещ на едно от най-популярните предавания на тема“ железопътен транспорт“ Eisenbahn-Romantik, разказа Иван Вълков.

Немският тв екип ще направи филм за нашето влакче, което в петък се превърна в атракция за всички чужденци. Гостите са разгледали и музея на теснолинейката на гара Цепина, а през цялото време с тях бе и човекът, който буквално спаси теснолинейката от закриване – Кристиан Ваклинов.

За да е по-автентична ретро-разходката Иван Вълков пък се облече в униформа на началник гара и така посрещна влака, теглен от локомотива-ветеран. Голяма атракция за немските туристи беше и вагон-ресторантът, признаха младежите-ентусиасти.

Парният локомотив, който потегли с теснолинейката от Септември, няма да влезе в историята, а ще бъде запазен за движение и ще може да радва още пасажери и туристи, решили да пътуват по линията от железничарското градче пред дефилето на Чепинска река към Добринище и така да се насладят на живописните пейзажи на 3 планини-Родопите, Рила и Пирин, коментираха Иван и Кристиан.

Те допълниха, че немските туристи били удивени от нашата железница и красотата на природата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене