Огромен риск от лавини в Пирин

Много висока е лавинната опасност в Пирин планина. Да се кара само по маркираните ски писти. Призивът е на Планинската спасителна служба в Банско и на концесионера на ски зоната над най-добрия ни зимен курорт. „Заради снега, който трупа и не спира да вали в последните два дни, рискът от лавини е огромен. Нека никой не подценява планината и не се качва да кара екстремно ски или сноуборд в улеите под връх Тодорка”, предупреди Методи Баненски от ПСС-Банско.

Новият снеговалеж увеличава риска от падане на снежни дъски. Няма как обаче спасителите да спрат екстремистите в планината. Патрули са разположени на всички възлови места, но само на територията на ски центъра. „Нека никой не излиза сам в планината. Да бъдат в група, в която поне един човек да е опитен планинар. Да са със заредени мобилни телефони, да носят и отделни батерии. Защото на 2000 метра надморска височина при минус 20 градуса батерията се харчи много по-бързо”, съветват спасители.

Още преди две години ПСС-Банско разработи специално мобилно приложение за телефони, по този начин автоматично се изпраща есемес с точните координати на мястото, където притежателят на GSM-а се намира след претърпяната злополука. „Това ни помага страшно много и на нас, и на пострадалите. Понякога минутите са ценни. Възможно е раненият да няма тежки травми, но винаги има опасност от измръзване високо в планината”, обясняват планински спасители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене