Облачно време с превалявания от дъжд и сняг в Югозапада

В неделния ден в по-голямата част от страната ще превалява слаб сняг, по-съществени количества се очакват само в Западна България.

С усилване на североизточния вятър в страната ще нахлува по-студен въздух и температурите ще се понижат.

Максималните температури през последния ден от седмицата ще са от -2 до +4 градуса.

През първата половина от новата седмица ще бъде ветровито и доста студено.

Валежите от сняг ще продължат в понеделник.

В Северна България ще се натрупа снежна покривка. Във вторник за кратко валежите ще спрат, но привечер ще започнат отново.

В североизточните райони ще има виелици и навявания.

Студът е обхванал цяла Европа. Силни ветрове и обилен сняг затвориха пътища в Хърватия. Властта включи в битката със стихиите и армията.

Зимни бури и в Румъния. В Централна и Северна Италия температурите също рязко са се понижили. Най-тежко се очаква да бъде в Русия.

От Министерството на външните работи предупреждават българските граждани да не пътуват до страни от Балканите през идните дни заради настъпващия мразовит период.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Минусови температури, силни ветрове и обилни снеговалежи се очакват в Хърватия, Словения, Република Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

В случай на неотложни пътувания, МВнР съветва българите да се осведомят подробно за актуалната метеорологична и пътна обстановка за дестинацията на пътуване, да следват стриктно инструкциите на местните вла‎сти, да се съобразяват с пътните знаци.

Задължително е автомобилите им да бъдат напълно подготвени за придвижване в зимни условия – вериги за гумите и пълен резервоар. Хората пък трябва да носят подходящо топло облекло и мобилни апарати със заредени батерии.

В случай на кризисна ситуация, МВнР съветва гражданите да уведомят близките си за своето състояние и местоположение, да кажат и посочат точно къде се намират в социалните мрежи и да подадат сигнал до дирекция „Ситуационен център“ на министерството, която приема денонощни сигнали за бедстващи хора на телефон: 00359 2 948 2404 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене