Без категория

(ВИДЕО) ОбС-Благоевград отхвърли искането за създаване на временна комисия за контрол на ремонта на площад „Георги Измирлиев“

Дейността ѝ би припокрила функциите на отдавна съществуваща постоянна комисия към местния парламент, а именно Комисия по жалби и контрол изпълнението на решенията на ОбС и мониторинг  на обществените и възлагателните поръчки, както и част от функциите на Комисия по устройство на територията

 След дълги дебати Общински съвет – Благоевград отхвърли с 12 гласа „за“, 14-„против“ и 4 -„въздържал се“ Предложение от групата на БСП за създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните. Това бе последна точка в дневния ред на днешното редовно заседание на местния парламент. По искане на ПП „Партия на зелените“ общинските съветници гласуваха втори път същата точка със същия краен резултат.

В началото на днешната редовна сесия на Общински съвет Благоевград, Председателят на съвета – Радослав Тасков направи разяснение относно приетия  антикорупционен закон и  декларациите, които общинските съветници трябва да подадат за наличие и липса на обстоятелства по чл.34, ал.5 от Закона за местното самоуправление.

На днешното заседание бяха приети  бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година на постъпленията от местни приходи и на разходите на местни дейности, както и актуализирания на списъка на общински жилищен фонд на Община Благоевград за 2018 година. Местните парламентаристи предоставиха права на Кмета на общината да издаде Запис на заповед за авансово плащане по проект „Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г, за изграждане на физкултурен салон и работилница за професионално обучение. Договорите за възлагане управлението на настоящите управители на две общински дружества-„Паркинги и гаражи- Благоевград” ЕООД и „Пазари” ЕООД- Благоевград- бяха удължени с 3 години.

Общински съвет постанови две решения отнасящи се до проекта за изграждане на модерен център за спешна медицинска помощ към „Многопрофилна болница за активно лечение- Благоевград” АД. Съветниците дадоха съгласие за възмездно прехвърляне на правото на собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, върху общински нежилищни обекти- трафопостове, частна общинска собственост. Едно от предложенията относно предоставяне на земеделска земя от общинския поземлен фонд за възстановяване на собственост в местност Орлова чука, по кадастралната карта на Благоевград, бе върнато за разглеждане в комисия.

Очаквано, последната точка от дневния ред предизвика най-много дебати. Касае се за предложение от общинските съветници от групата на БСП за създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните. Това се налага заради големия обществен интерес от страна на гражданите за това как ще изглежда площад „Георги Измирлиев“-  една от емблемите на града ни.

В хода на разискванията стана ясно, че създаването на такава временна комисия е нецелесъобразно, защото дейността ѝ би припокрила функциите на отдавна съществуваща постоянна комисия към общински съвет, а именно Комисия по жалби и контрол изпълнението на решенията на ОбС и мониторинг  на обществените и възлагателните поръчки, както и част от функциите на Комисия по устройство на територията. От компетенциите на тези две комисии е, във всеки един момент, да могат да упражнят проверка и да изискат информация относно изпълнението на всеки  проект по оперативни програми, на които Община Благоевград е бенефициент. Според други изразени становища, създаването на подобна комисия се налага, само ако има данни за конкретни нарушения, в противен случай се дава погрешен сигнал и възможност за неправилна интерпретация.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков подчерта важността на проекта за облика на града ни, но по негово мнение създаването на комисия за обследване на хипотетични нередности е безпредметно, предвид съществуването на управленски орган по ОП „Региони в растеж“, който осъществява строг контрол на всеки етап от реализиране на проекта. Към това се прибавя и фактът, че след всички минали процедури по избор на изпълнител, проектиране и т.н., няма никакви забележки от страна на компетентните органи като Комисията за защита на конкуренцията и др.

В отговор на запитвания от съветници, кметът Камбитов поясни, че проектът за реконструкция е съобразен максимално с художествено-архитектурния облик на площада и подплощадното пространство създаден от арх. Ал. Баров. Материалите, които се демонтират и са годни за употреба се предават на общинска фирма „Биострой“ , с идеята да бъдат повторно използвани при последващи ремонти на други места в ЦГЧ. Ще се направи и двойно укрепване на настилката за имащите право да преминават МПС, както и хидроизолация, която да предотврати възможността за течове в помещенията в подплощадното пространство.

В крайна сметка, след проведеното гласуване и повторно гласуване по искане на ПП „ Партия на зелените“, предложението за създаване на временна комисия бе отхвърлено с 12 гласа „за“, 14-„против“ и 4 -„въздържал се“.

В своето изказване кметът Камбитов обясни на общинските съветници как ще се наложи общината да плати 9 млн. лева, заради бездействие на предишни управляващи.

Вижте как във видеото:

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене