Опасна болест плъзна в Югозапада!

„Завишена заболеваемост от Хепатит А в Кюстендил, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Само от началото на годината са регистрирани 13 болни в Кюстендил и 3 в Дупница. Все още не говорим за епидемия“, уточни д-р Динко Динев.

Има и диагностицирани няколко ученици от различни учебни заведения.  За 2017 г., болните от Хепатит са били 12, като 6 от тях са отчетени през декември.

“При хепатита има цикличност през 7-8 години и тук в Кюстендил последното повишение на заболеваемостта е от 2010 година. Това е болест на мръсните ръце и необходимо да се спазва лична хигиена.

„Болните през тази година са от различни квартали, няма до момента и установена пряка връзка по между им. Първите симптоми са пожълтяване на склерите на очите, урината потъмнява и затова първо тя се изследва, за да се установи заболяването”, коментира д-р Динев.

РЗИ-Кюстендил са предприели необходимите мерки за превенция. Изследват се ежеседмично всички водоизточницикато пробите към момента са чисти по микробиологични показатели.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене