Пенсионер иска да сложи ръка върху минерални извори в Разложко

Пенсионер иска да сложи ръка върху минерални извори в Разложко. Става въпрос за прочутите минерални извори в местността Света Варвара между селата Баня и Елешница и изграденият там параклис.

Според документите на възрастен мъж това дори е факт и те са в неговия парцел. Поне това сочат книжата, които са му издадени от Поземлената комисия. В частния терен влизат дори части от новоизградения миналата година от община Разлог мост, който води към местността, и от река Места.

„Това е изключително държавна собственост. Възмутени сме от тези претенции. Как може да се възстанови имот, където има минерални извори – изключителна държавна собственост, които общината стопанисва?! Църквата пък е собственик на параклиса „Света Варвара”. Това е абсурдно решение и ще предприемем всички законови действия, за да се осигури свободен достъп за всички до храма и мирата”, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Инвеститорският интерес към местността Света Варвара е много голям през последните години. Местните жители също са на мнение, че е недопустимо природният ресурс да премине в частни ръце.

Преди дни стопанинът направил първите стъпки, като поставил колчета, с които маркирал имота с цел да го загради на по-късен етап. Местни хора обаче бързо ги премахнали.

„Претенциите за собственост са на 72-годишния Тодор Макреев, който е роден в нашето село, но живее в село Баня. Вече е сезирана прокуратурата, ще искаме тези документи да се обявят за нищожни”, заяви кметът на село Елешница – Сашо Мицин.

По думите му, местни хора се оплакали, че Макреев дори искал по 3 лева вход на туристите, за да стигнат до минералните извори и параклиса, тъй като минавали през неговия имот. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия – отец Янко Русков, също е уведомил компетентните органи. Той е категоричен, че няма как частно лице да загради църковен параклис и да спре свободния достъп на миряни до него.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене