Недостиг на учители по турски език в Неврокопско

Все по-трудно се намирант преподаватели по турски език в Неврокопския край. В някои училища в региона децата искат да го изучават. Обединено училище „Христо Ботев” в гърменското село Дъбница обяви в Бюрото по труда в Гоце Делчев свободно работно място за преподавател по турски език, който да води 4 часа седмично във втори и четвърти клас.

„11 второкласници и 12 четвъртокласници са заявили желание да изучават майчин език. В трети клас няма желаещи, а в първи клас се учи само български език. Търсим учител, който е завършил турска филология, за да има познания за езика. В момента факултативната подготовка на във втори клас и СИП-а в четвърти се води от двама наши умачители, които преподават по други предмети”, заяви директорът на училището – Илия Цацев. Той уточни, че въпросните двама учители са готови да запишат да следват висше със специалност „Турска филология” от следващата учебна година. Защото трудно ще се намери човек за свободната работна позиция в учебното заведение, в което до осми клас учат 175 деца. Проблемът е, че все повече квалифицирани кадри предпочитат да се трудят в чужбина.

Заминаването на учител по ислямско вероучение зад граница принуди директорът на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в гоцеделчевското село Брезница – Никола Джингаров, да търси негов заместник. Засега обаче няма кандидати. Свободното работно място е с почти пълен щат и е обявено в началото на февруари. „Дано се намери някой, който е завършил Висшия ислямски институт и иска да преподава тук. Сега сме принудени по-запознатите с религията на мюсюлманите колеги да вземат часовете по ЗИП. Ислямско вероучение се изучава от първи да дванадесети клас. Едва 2-3 деца от общо 400 не искат да учат по този предмет”, каза училищният директор.

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене