За правилното хранене и двигателната активност

Юлия БАЙМАКОВА

Крум Томчев е персонален треньор по хранене, тренировки и възстановяване. Професионалната му квалификация е в областта на силовите спортове, с които започва да се занимава още на 14 – годишна възраст. Участвайки в аматьорски състезания по силов трибой и културизъм, той едва не умира заради злоупотреба с анаболни стероиди. Това го кара да започне да търси начини, чрез които състезателите да бъдат конкурентноспособни без прием на подобни вещества. Днес, 15 години по-късно, той предлага на всички, които се интересуват, своя състезателен режим TACTICAL KЕY, който помага както за качване на мускулна маса, така и за сваляне на подкожни мазнини.


– Господин Томчев, обяснете в какво е същността на състезателния режим TACTICAL KЕY.

– Най-напред искам да кажа, че този режим може да бъде спазван от всеки човек, не само от състезатели, защото е максимално опростен. Подходящ е за всяка възраст, тъй като засилва имунитета и укрепва здравето. Всъщност това е нова система за трениране, включваща правилно хранене, тренировки и възстановяване. Чрез нея могат да се печелят медали, без да се използват забранени вещества. Най-яркото доказателство за това са постиженията на Димитър Саватинов – носител на седем световни и два американски рекорда, най – силния мъж на Америка. Аз съм неговият личен треньор, а двамата заедно сме автори на иновативната система, която искаме да разпространим сред младите спортисти, за да съхраним тяхното здраве. Девизът, който издигаме, е: „Победи себе си!“
TACTICAL KЕY се състои от три нива, които сега няма да описвам. Всеки може да намери системата безплатно в Интернет. Ще кажа само, че хранителният режим е съобразен с химическия състав на козето мляко, което е най-близо до майчината кърма. Този код задаваме при всяко хранене, т. е. от всички храни вземаме това, което се съдържа в козето мляко. Спрямо белтъка балансираме мазнините и въглехидратите. Разработихме таблици, в които е посочен точният грамаж за всяка храна, като добавихме и калориите. Режимът позволява всеки да бъде сам на себе си диетолог, като следва трите нива и инструкциите към тях. Желаният ефект ще се получи, ако се премине през всички нива в тяхната последователност. Мотото на системата е: „Всичко е позволено, но не всичко е полезно!“ Моята система е спрямо хората. Те ми казват какво искат и аз балансирам нещата.

– Моля, посочете кои са основните принципи на храненето според Вашата система.

– Един от основните принципи е 30 – 40 минути преди всяко хранене да се приема вода. Сутрин – поне 200 – 300 милилитра топла вода или чай, защото така чистим организма си. Важна е и честотата на храненията (препоръчително четири), за да се засили метаболизмът. Най-добре е да приемаме храната в следната последователност – белтъци, мазнини, въглехидрати. На всяко ядене трябва да присъстват всички хранителни групи, за да не изпада организмът в стрес. И никога да не прекаляваме с количеството!

– Какво е мнението Ви относно диетите за отслабване?

– Най-правилната диета е, когато нищо не е забранено, защото в противен случай страдаме психически. Единствено лекар след изследвания на кръвта може да забрани някои храни. Що се отнася до отслабването, то трябва да става постепенно. Диетите, които преследват бързо отслабване, не са качествени. Не трябва да променяме драстично навиците си. Когато искаме да отслабнем, нужно е да увеличим натоварването. Ако човек не е бил физически активен, първоначалното му натоварване не бива да е повече от 5 минути. Увеличаването да става плавно, с по минута на ден, докато стигне 30 минути. Фитнесът не е задължителен. Ако физическата ни активност се изразява в ходене пеша, можем да я увеличим, добавяйки със специални лепенки тежест към ръцете си, за да стимулираме кръвообращението по цялото тяло. В този случай няма смисъл да удължаваме времето за ходене. Чрез правилната двигателна активност вкарваме повече кислород в тялото. Когато обаче усетим, че започваме да се задъхваме, трябва да нормализираме дишането и тогава да продължим, за да не претоварваме сърцето. Това е особено важно след 50 – годишна възраст.
Най-често диети за отслабване прилагат жените. На тях искам да кажа, че ако се намалява повече гръдната им обиколка, отколкото талията и ханшът, системата, която прилагат, е грешна и фигурата става карикатурна.

– А на младежите, които се стремят към бързи спортни постижения, какви съвети ще дадете?

– Много момчета, бързайки, копират схемите на големите спортисти. Обикновени любители вземат двойни и тройни дози хранителни добавки в сравнение с шампионите. Това е не само скъпо, но и вредно. Има младежи, които се стремят към свръхсила чрез завишаване нивата на хормона тестостерон, без да си дават сметка, че нарушават своя хормонален баланс. За да говорим по тези въпроси, аз и моите съмишленици се срещаме с млади хора в цялата страна. Такъв беше семинарът на тема: „Хранене, възстановяване и тренировки в спорта“, който проведохме в град Гоце Делчев и в НСА „Васил Левски“ – София. Присъстващите на него можеха, както се казва, да пият вода направо от извора, задавайки въпроси към Димитър Саватинов и Ивайло Христов –световен и европейски шампион по силов трибой.
Още от детска възраст хората трябва да разберат, че безделието убива, и да не се плашат от трудностите на двигателната активност. Най-важното е те да намерят своето призвание и да са верни на себе си, а не да наподобяват на някого.

– През последните две години Вие организирахте две големи спортни състезания в град Гоце Делчев. Доволен ли сте от постигнатото?

– Да, всички организатори сме доволни и искаме те да станат традиция. Тук, в моя и на Димитър Саватинов роден град, да се провеждат най-сериозните състезания от силов характер. Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха – кмета и заместник – кметовете на Общината, както и Информационна агенция ТОП ПРЕСА.

– Какви са плановете Ви за настоящата година?

– Имаме намерение, ако ни стигнат силите, през месец септември да проведем квалификация за „АРНОЛД КЛАСИК“ – най-големия фестивал за силови спортове в света. Така в Гоце Делчев ще дойдат много хора от тези среди и много туристи. За такова събитие обаче ни трябват около 20 000 лева, защото наградните фондове са строго фиксирани от Световната федерация по силови спортове. Ако намерим спонсори, ще го проведем, ако не, ще се задоволим с национално силово състезание.
– Благодаря Ви за интервюто и Ви желая успех!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене