Мало и голямо излезе на „Прошки“ на площада в Тешово – голяма сирница, пълни трапези, вино и музика

„Прошката е добродетел на смелите! Неделя Сиропустна е последният ден преди Великия пост. Денят, в който искаме и даваме прошка.

Не трябва да забравяме, че никой не е съвършен. Трябва да помним, че да простиш, означава да пречистиш себе си! Нека не позволяваме дребните слабости да бъдат над човешките ценности! Простете! Простено да Ви е!“.

Под това мото вчера още от сутринта стартира големият християнски празник Сирни Заговезни в хаджидимовското село Тешово. Мотото съпътстваше и берачите на хвойни, които набраха и подредиха обредната клада с дъхавите храсти. С тях бяха прогонени злите духове в планинското селце.

Всички млади и възрастни жители на селото се подредиха на дългите хора като едно семейство и си искаха и даваха прошки взаимно. Музиката, хората, наздравиците и благопожеланията отекваха от площада в планинското селце до късно.

Покрай горящата сирница най-малките изпълниха и позабравената стара традиция „амкане“ или „хацкане“, което е най-забавната част на този празник, който се помни най-много и най-дълго от децата.

Хаджидимовското село Тешово се слави в целия Гоцеделчевски регион като село, в което стриктно се спазват традициите за всички християнски празници. Хората както в миналото празнуват заедно и затова в селото цари мир и спокоен живот за всички. Затова и преселилите се в Гоце Делчев и региона тешовалии не пропускат празник, в който да не са в родното си село и да празнуват заедно с близките си. да празнуват заедно с близките си.

/infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене