По 200 деца на ден карат ски край Разлог

Стотици деца карат ски на писта „Кулиното” в Пирин планина този зимен сезон. Всеки ден по 200 малчугани правят своите първи стъпки в любимия си бял спорт.

„Идват при нас по програмата на Българската федерация по ски – „Научи се да караш ски”. Пристигат от цялата страна, но най-много са децата от столицата София. Работят и двата влека, има 60 сантиметра снежна покривка, условията за ски са перфектни. Голямата писта е с дължина 900 метра, а на малката карат начинаещите скиори”, заяви Илиян Найденов, който е отговорник за съоръженията и поддръжката им на ски писта „Кулиното”.

Ниските цени пък водят и възрастни любители на белите спортове на трасето. Целодневната карта е 12 лева, а за студенти и ученици е само 8 лева. В събота и в неделя полудневните карти са по 8 лева за възрастни и по 6 лева за ученици и студенти.

Преди няколко години община Разлог се зае със стопанисването на пистата и с възстановяването на нейната дейност. Подменени бяха въжетата на влековете, извърши се профилактика на съоръженията, направиха се ремонти. Всяка година се извършват контролни прегледи на техниката, за да се гарантира безопасността и сигурността на туристите.

„За нас най-важно е да дадем възможност срещу достъпни цени възрастни и деца да карат ски в Пирин планина. Гостите ни спят в хотели в общината, хранят се тук, което пък е подркепа за туристическия бизнес. Радващо е, че все повече деца от нашата община практикуват зимния спорт”, коментира кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене