Свържете се с нас

Здраве

Лекувайте остеопорозата не с калций, а с…

Публикувано

на

Предлагаме ви интересна статия от д-р Джоузеф Меркола, познат не само на нашите читатели, но и на много повече хора с понякога предизвикателните си съвети и препоръки по повод профилактиката и лечението на различни заболявания. 

Не е тайна, че д-р Меркола е отричан от много представители на официалната медицина, както и от здравните власти в САЩ. Но теорията, която той развива за причините, водещи до остеопороза и за нейната профилактика, си заслужава да бъде огласена.

Както всички знаем, остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с крехки и чупливи кости като болните са с повишен риск от счупвания и хронична болка, понякога непоносима.

Според д-р Меркола твърденията, че калцият е най-сигурната профилактика на това заболяване, са далеч от истината. И на това място той цитира д-р Робърт Томпсън, който е написал цяла книга по този въпрос под наименованието: “Лъжата, наречена калций”. В нея той обяснява, че костта в крайна сметка се състои от десетки минерали, а приемът на добавки с калций е по-вероятно да влоши плътността на костите и да повиши риска от развитие на остеопороза.

Като много по-полезна алтернатива от добавките с калций д-р Томпсън препоръчва употребата на необработена сол. За предпочитане – хималайска сол. Защото тя е в състояние да подхрани организма с микроелементи за неговото оптимално функциониране. На фона на лекарствата, които се предписват за профилактика и лечение на остеопороза, това наистина е алтернатива.

Защо фармацевтичните препарати са най-лошият вариант за профилактика на остеопорозата?  “Принципът на тяхното действие се заключава в това, че те убиват определени клетки в костите, наречени остеокласти. – обяснява д-р Меркола. – Те разрушават костите – това е естествен процес на регенерация.

Убийството на тези клетки 

обаче означава, че остават само остеобластите, които повишават плътността, но не и здравината на костите. В резултат на това те губят естествената си способност да регенерират нови кости. Т.е., остават удебелените, нездрави кости, което в крайна сметка повишава риска от счупвания. Освен това, тези препарати са свързани с някои сериозни странични ефекти като: повишен риск от язви, проблеми с очите, счупвания на бедрена кост, остеонекроза на челюстта, увреждане на черния дроб, хипокалциемия – прекалено ниско ниво на калций в кръвта”.

Оказва се, че непоносимостта към глутена, както и някои хранителни продукти, също водят до загуба на костна маса. Хроничното образуване на газове, прилошаването, подуването на корема, диарията, запекът и виенето на свят – всичко това може да е признак на не диагностицирана непоносимост към глутена. Знаете, че глутенът е белтъчина в зърнените продукти, като пшеница, ръж и ечемик. У хората с не диагностицирана непоносимост към глутена възниква хронично увреждане на червата. По тази причина често се нарушава усвояването на хранителните вещества. Това означава, че организмът не е в състояние оптимално да усвоява хранителните вещества от храната и да ги разпространява по цялото тяло. А такова нарушение може да доведе и до остеопороза.

Ако често изпитвате посочените по-горе симптоми, преминете на безглутенова диета. Може точно тя да се окаже методът, който да ви помогне да се почувствате здрави. Обработените продукти и фаст-фудът също провокират загуба на костна маса. Става дума за чипсове, картофки фри, приготвени в микровълновата печка ястия, сладки газирани напитки и бонбони. Всички тези продукти съдържат малко хранителни вещества, те са натъпкани с непреработваеми мазнини и опасни добавки като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, аспартам и консерванти. Д-р Меркола съветва да се избягва готвенето с масла на основата на Омега-6 мазнини, каквито са царевичното или соевото.

Именно Омега-6 мазнините спомагат за възпаленията в организма

Вместо тях д-р Меркола препоръчва зехтина и кокосовото масло.

Има продукти, които предотвратяват загубата на костна маса. Такива са разнообразни органични зеленчуци, за предпочитане – отгледани във вашата местност. Особено полезни са и зеленчуковите сокове. Разбира се, особено важно от гледна точка на профилактиката и лечението на остеопорозата е пребиваването на слънце. Трудно е да се оцени ползата от витамин D за организма. Предизвиква тревога нарастващият брой хора с дефицит на витамин D. А дефицитът от този най-важен за организма витамин може да доведе до редица здравословни проблеми, в т.ч. и до остеопороза. Само 15-20 минути на ден на слънце може значително да укрепи здравето ви, а правилното въздействие на слънцето е идеалният начин за поддържане оптимално ниво на витамин D. Но ако нямате такава възможност, следващият вариант е прием на перорални добавки с витамин D3. Дозата витамин D за възрастните варира от 5 до 10 000 единици на ден.

Оптимално ниво е 50-70 нг/мл. Безспорна полезна роля за здрави и плътни кости имат и Омега-3 киселините. Това е още едно важно хранително вещество, необходимо на организма за профилактика на физическите и психическите заболявания, на възпаленията и остеопорозата. Въпреки че Омега-3 мазнините в лененото семе са полезни благодарение високото съдържание на алфа-липоева киселина в тях, в Омега-3 мазнините от животински произход се съдържат два важни ингредиента, които не се получават от растенията: това са докозахексаеновата киселина и ейкозапентаеновата киселина. Всички Омега-3 мазнини от животински произход можете да получите с морските продукти. За съжаление обаче, в днешно време повечето световни океани са малко или много токсични. За щастие обаче, достъпен и устойчив източник на Омега-3 мастни киселини от животински произход е маслото крил – това е скаридоподобен, ракообразен зоопланктон.

Решаващо значение има витамин К2 

Витамин К1 се съдържа в листните зеленчуци и постъпва непосредствено в черния дроб. А така помага за поддържане здравето на системата за съсирване на кръвта. Този витамин К е необходим на новородените за предотвратяване на сериозни кръвотечения. Освен това именно витамин К1 не позволява на кръвоносните съдове да се калцифицират. И не на последно място, помага на костите да задържат калция и да развиват правилна кристална структура.

Витамин К2 – този витамин се произвежда от чревните бактерии и присъства в големи количества в червата. Но, за съжаление, не се усвоява оттам и излиза с изпражненията. Този витамин се съдържа във ферментиралите хранителни продукти, особено в сиренето и т.нар. японско натто – това е традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, ферментирали с естествена закваска.

Витамин К2 има много важно значение за здравето на костите, но повечето хора не получават това хранително вещество в нужното количество с храната. Проведени са редица изследвания за защитните ефекти от витамин К2 по отношение на остеопорозата:

• Няколко японски изследвания показали, че витамин К2 изцяло спира загубата на костна маса при хората с остеопороза, а в някои случаи дори я увеличава.

• Обединени данни от седем японски изпитания показват, че добавка с витамин К2 довела до понижаване на счупванията в гръбнака с 60%. А по отношение счупвания на бедрата и другите кости – с цели 80%.

• Изследователи в Холандия показали, че витамин К2 е три пъти по-ефективен от витамин К1, повишава нивото на остеокалцина, който контролира формирането на костите.

Витамин К2 е биологично лепило, което “зазижда” калция в костния матрикс. Сред хранителните продукти, източници на К2, традиционно са ферментиралите продукти. Употребата на листни зеленчуци в голямо количество по естествен начин увеличава нивото на витамин К1, особено зелето, спанакът, броколи, брюкселско зеле. Необходимият ви витамин К2 (около 200 микрограма) можете да получите, ако ежедневно изяждате по 15 грама японско натто, за което споменахме по-горе. Следващият оптимален вариант е да приемате добавки с витамин К2. Имайте предвид, че добавките с витамин К следва да се приемат с мазнина, тъй като това е мастноразтворим витамин. Ако не го приемете с мазнина, той няма да може да се усвои.

Яна БОЯДЖИЕВА 

zdrave.to

коментара

Здраве

Тежък пролетен вирус поваля наред в Югозапада

Публикувано

на

Тежък пролетен вирус поваля наред в Перник, алармираха лични лекари. Това е причината отново пред кабинетите да се извият опашки.

„Вирусът започва внезапно с висока температура, която достига при децата и до 40 градуса и не се повлиява от медикаменти. Тя продължава няколко дни. Появяват се и силен секрет от носа и кашлица. За щастие, в повечето случаи преминава без усложнения“, обясниха медиците. Имало обаче случаи на възпаление на лимфите заради вируса. Това пък налагало да се изписват антибиотици. Лекарите препоръчват заразените да си останат няколко дни на домашно лечение. Ако симптомите не отслабнат до 3 дни, да търсят помощта на специалистите.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Сандански е най-доброто място за лечение на белодробни заболявания, релакс и профилактика по думите на д-р Лили Бакалова

Публикувано

на

Д-р Лили Бакалова е лекар специалист по вътрешни болести, физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Югозападна болница” – Сандански. Ето какво разказа д-р Бакалова пред в-к „Струма” за СПА, уелнес и медикъл-СПА процедурите, които се извършват в петзвездния парк-хотел „Пирин“:

Целенасочени дългогодишни проучвания научно и на практика потвърждават лечебните свойства на Сандански и го утвърждават като климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, изградена върху научна основа, балнеоложко лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка, които вече повече от дванадесет години се практикуват и съчетават отлично в петзвездния парк-хотел „Пирин“. Елегантният хотел, част от веригата „Шарлопов груп“, е разположен в непосредствена близост до живописния парк на Сандански, в полите на Пирин планина, по поречието на река Бистрица.

„А всичко е събрано тук, защото това е чудотворно място – вечното слънце, чистият сух въздух, затоплян от Средиземно море, и лековитите минерални води, които извират от земята. Ако някога е съществувала Райска градина, то Бог би я поставил тука!“, това остави Чандлър Коулс от Ню Йорк, мой пациент, голям почитател на Сандански и България.

Градът, разположен в подножието на Пирин планина, гордеещ се с уникален климат и лечебни минерални води, е притегателен център за хора от целия свят.

Водата е живот!

Лечебните свойства на топлите минерални извори са удоволствие за духа и тялото, място за физическо и емоционално възстановяване. Преди повече от 2000 г. около термите възниква тракийското селище Медиус, по-късно наречено от римляните Дезудава, а от славяните – Свети Врач. Любимият днешен Сандански!

Сандански е наречен „Българският климатичен юг“ заради преходноконтиненталния климат със средиземноморско влияние и чистия, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони въздух, които го правят особено подходящ за лечение на белодробни и заболявания на горните дихателни пътища.

В туристическата терминология „СПА туризъм“, означаващ „здраве чрез вода“, и терминът „уелнес туризъм“, описващ възстановяването на психо-физическото здраве на клинично здрави хора, са допълнение към представите за същността на лечебния и възстановителен туризъм. СПА и уелнес процедурите в днешно време са стил и начин на живот, активен отдих и природосъобразни форми за възстановяване на физиката и емоционалната енергия. Те предлагат „здраве за здравите“. СПА и уелнес услугите са насочени към нуждите на здрави и активни хора, докато медицинските процедури – към хронично болни. Те отлично се съчетават в парк-хотел „Пирин“.

Свидетели сме и участници в забързано, изпълнено със стрес и напрежение ежедневие, замърсена околна среда, новопоявили се болести на урбанизираното общество – стрес, затлъстяване, срив на имунната система. Но опитът ми показва, че негативните последици могат да бъдат предотвратени. Уверена съм, че всеки би споделил идеята на уелнес движението – култ към здравословния и природосъобразния начин на живот. Водещият мотив е превенция на заболяванията, каляване на организма и релакс с природни фактори и физикални методи под наблюдение от специалист.

България е страна с традиции в това отношение, които непрекъснато се развиват и обогатяват. В началото на 2009 г., като пилотен проект за Европа на Европейската СПА асоциация, петзвездният парк-хотел „Пирин” в Сандански стана първият хотел в България, получил знак за качество EUROPESPA WELLNESS – безспорно свидетелство, че отговаря на всички европейски изисквания за уелнес инфраструктура, безопасност, хигиена и качество на обслужването. Наред с отличните си условия за балнео и климатолечение, СПА и уелнес ваканция, отмора сред природата, той предлага разнообразни видове туризъм.

На фона на природните дадености, отличното оборудване с най-съвременната апаратура и технологии, добър екип от висококвалифицирани специалисти (рехабилитатори, кинезитерапевти и терапевти) развиваме и обогатяваме това, което имаме, с основна цел – да популяризираме Сандански като най-предпочитаната туристическа дестинация и да утвърдим парк-хотел „Пирин“ като основен център за профилактика и рехабилитация, център за лечение на болни и здрави. Богатият избор на процедури включва наложили се традиционни програми в СПА и уелнес индустрията, както и малко познати на българския пазар.

Разработихме здравни програми, ръководени от лекар и терапевти, за опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, белодробни заболявания, намаляване на телесното тегло, приучаване към целесъобразно хранене и коригиране на двигателните навици.

Детокс програма – ориентирана към хора, които се хранят неправилно – прекаляват с мазнините, въглехидратите и алкохола, и които водят заседнал начин на живот. Целта е да се постави основата на навици за хранене и движение, които ще укрепят здравето. Амбициите на екипа на СПА центъра са насочени към предлагане на комплексни здравни програми, в основата на които стои индивидуалният подход и внимателното и любезно отношение към гостите.

Искаме нашите гости, напускайки парк-хотел „Пирин“, да имат усещането, че са направили нещо полезно за тяхното здраве, а защо не и за тяхната красота, в резултат на което да се чувстват здрави и щастливи!

Гордеем се с многобройните награди, присъдени на парк-хотел „Пирин“ не само на национално, но и на международно ниво, но най-високото признание, което получаваме за работата си, са удовлетворението на нашите гости и все повечето хора от целия свят, които откриват и преоткриват красотата и лечебните свойства на живописната община Сандански!

Записа ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ