Свързаха с Цветан Василев откраднатите от ЗИИУ машини за биткойни

21 машини за биткойни на стойност близо четвърт милион свиха изобретателни обирджии от завод, собственост на ортаци на банкера-беглец Цветан Василев. Случката се разиграла в събота следобед – във времето между 17 и 19 часа, но новината за обира бе официално потвърдена от институциите вчера. Т. нар. „копачки“ за биткойни са на обща стойност над 210 000 лева и са били откраднати от помещение на втория етаж на бившия Завод за измерителни инструменти и уреди (ЗИИУ) в Благоевград. Според системата за фирмено разузнаване ДАКСИ заводът е съсобственост на семейството на един от основните играчи във веригата от фирми-кредитополучатели от КТБ, съобщава monitor.bg. Става въпрос за Иван Михалев, който е управител в половин дузина дружества, свързани с банкера-беглец Цветан Василев, теглили заеми за десетки милиони от фалирания от пишман финансиста трезор. Михалев е в ръководството на Пиргосплод, което според публикувания от синдиците на банката списък с фирмите, получили необезпечени кредити от КТБ, виси на трезора със 7 млн. лева. Отделно е управител на БСК-Запад, разписало се с необезпечен кредит за 2 340 000 лева и на Макс селект, получило впечатляващите 16,5 милиона заем. Самото ЗИИУ от чиито помещения за откраднати машините, е собственост освен на Михалев и на фирма „Интерстандартс“, представител на която е друг член на семейството му – Симона Иванова Михалева.

Акции в бившия завод държи и Иво Гановски, който също е в управата на кредитополучателя от КТБ „Пиргосплод“. Според разследващи

самите машини не били собственост на акционерите в завода, а на трима души, които ползвали помещения под наем в сградата на ЗИИУ. Това са благоевградчаните Андрей Тачев, Марио Милков и Халил Делийски, като сред тях Тачев държал и най-много от откраднатите т.нар. „копачки“ за виртуална валута – 14 на брой.

Според специалисти нова машина струва около 7000 евро, така че вероятно откраднатите са били втора ръка. Веднага след подаването на сигнала полицаите са вдигнати на крак, като са блокирали всички пътни възли и кръстовища в областния център на Югозапада, но крадците успели да избягат. Странното е, че помещението, от което са задигнати, било с отворена врата, което улеснило апашите. Още по-любопитното е, че охранителна СОТ- система на фирма, собственост на бившите благоевградски полицейски шефове Христо Величков и Страхил Иванов е трябвало да охраняват биткойните, но е била обезвредена и не се е задействала. Техният офис се намира на етажа точно над ограбеното помещение.

Според разследващите машините са били изнесени през прозореца на тоалетната .

Паркиран е микробус от задната страна, качили са се на покрива му и оттам са си подавали техниката, смятат ченгета. От охранителната фирма, която пазела офиса с копачките на биткойни, уточниха вчера, че съответния гард, прибирал диспечерката вече е уволнен. Също така се оправдаха, че по време на рекордната кражба бил спрян тока, затова и е нямало как да получат сигнала. Криминалистите обаче са на съвсем друго мнение. Тепърва ще се разпитват гадовете, диспечерката, както и шефовете и служителите на обраната компания.

Новината, че в завод, свързан с хора от близкото обкръжение на Цветан Василев са се добивали биткойни, макар и машините да са били собственост на други лица, идва броени месеци, след като се появиха публикации, че завод за машини, добиващи виртуални валути, в момента прави Иво Прокопиев.
struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене