Начало Новини Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев прие отличили се ученици

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев прие отличили се ученици

593
0
СПОДЕЛИ

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев, Елка Божикова прие отбора на училището, който през уикенда показа отлично представяне на състезанието „Евроскола“ в Кюстендил

След него Саня Севдева, Ивана Ангелова, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Даргут, Иван Духов и Мирослав Пехливанов завоюваха правото Гимназията да представи България в Европарламента в Страсбург.

По време на работната среща Директорът на едно от най-старите средни учебни заведения в областта успя да се запознае от първа ръка с представянето на десетокласниците, протичането на надпреварата, както и на емоциите им по време на нея и след това. Г-жа Божикова изрази увереност, че за учениците предстоят още по-големи успехи, а така също и че по времето на визитата си във Франция в средата на месец април, тяхното представяне ще бъде на още по-високо ниво. м. април 2018 година. По време на пребиваването си в Страсбург младежите ще „влязат в кожата“ на истинските евродепутати. Там младите европейци от Гоце Делчев ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Парламента, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите жители на Стария континент да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

коментара

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here