Ученици от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ ще представят България в Страсбург

Те заслужиха тази чест, след като се справиха повече от блестящо с предизвикателствата на регионалното състезание „Евроскола 2018“, проведено в Кюстендил и спечелиха квота за участие в програмата на Европарламента

Това бе признанието за неуморния труд на десетокласниците от  Саня Севдева, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Дъргут, Ивана Ангелова, Иван Духов и Мирослав Пехливанов, които показаха, че са истински отбор и защитиха честта на своето училище като не жалиха сили и време, за да се подготвят за събитието. Така те на практика успяха „да вземат виза“ за Страсбург още при първото участие на тяхното училище в надпреварата в конкуренцията на техни връстници от областите Кюстендил и Благоевград

По волята на жребия отборът на гоцеделчевската ПМГ изтегли първи стартов номер в състезанието и една от най-комплицираните теми с култовия номер 13 засягаща същността на Еврокомисията, устройството ѝ, мястото ѝ в структурата на управлението на ЕС и механизмите, по които институцията функционира. Момичетата и момчетата успяха да впечатлят журито и публиката и да постигнат успех. Възпитаниците на неврокопското елитно училище впечатлиха журито не само със своята безупречна визия, но също така със своите познания и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, работа в екип, презентационни и комуникационни умения, демонстрирани както на български, така и на един от рабтните европейски езици – английския.

Така отборът на ПМГ „Яне Сандански“ спечели правото заедно с още 17 свои съученици да заминат за Страсбург в средата на м. април 2018 година, за да „влязат в обувките“ на истинските евродепутати. В продължение на ден младите европейци от Гоце Делчев ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Парламента, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите жители на Стария континент да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене