Топ Преса стартира кампания за доизграждането на църквата в благоевградското село Изгрев!

Топ Преса гостува на Йордан Китанов кмет на село Изгрев. “Нищо не е случайно в този живот” казват старите хората… Нашето гостуване също. Но ще спра до тук за да не депресирам другите местни медии. По време на интервюто Китанов ми подари кърпа… Тя е с образа на Св. Иван Рилски Чудотворец изобразен, върху църквата. Човек идва на този свят гол и според някои религии си тръгва също така гол, според нашата – с един кат дрехи върху себе си, най-често тези, които други му изберат. Така че изграждането на църква е нещо, което ще остане за нашите деца, внуци и правнуци… Смятам, че всеки един от нас може да задели по нещо, за да оставим нещо след себе си!

Банкова сметка за набиране на средства за изграждане на църква „Св. Иван Рилски Чудотворец“ с. Изгрев, общ. Благоевград

BG 13 BUIB 9888 1047 9822 00

BUIBBGSF

СИБАНК ЕАД

Г-н кмете, какво ще ни разкажете за село Изгрев, известно повече като Айдарово?

– Отдавна е Изгрев, но хората си го наричат Айдарово. 1987 година селището е кръстено Изгрев. 1963 година в държавен вестник местност Айдарово е обявено за населено място. Махала сме на село Еленово. От 1987 година вече се водим Изгрев. Аз се опитвах много пъти да намеря някаква история. Нищо. Магистрала направих в музея. Нищо не успях да открия.

Никакви документи, или легенди? Значи се знае само че е биломахала на Еленово?  

– Да. Много е спорен факта кой е първият жител. Никой нищо не е написал. Има различни версии. Едните казват, че първият човек е слязъл от Падеж. Друг казва от Еленово. Никой не може да каже с точност кой е първият жител. Версии всякакви. Когато тръгнах да правя пътя за гробищният парк, защото е в много окаяно състояние кмета Камбитов ми даде зелена светлина и осигури 2 – 3 000 лв. започнаха да излизат някакви керемиди. Метнахме ги отстрани. На другият ден отидох в музея. Те знаеха, че се ровя постоянно в историята. Исках да сложа някакви основи на селото. Казах им, че при бутането на пътя за изграждането на новият път за гробищният парк са излезли някакви керемиди и ако искат да дойдат да ги видят. Те дойдоха и чак се скарахме. Бил съм разбутал културно наследство. На другият ден дойдоха софиянци. Искаха да ми повдигнат обвинение от 3 до 6 години и 10 000 лв. глоба. Защо не съм спрял веднага? Пътят така и не го направихме. Остана наполовина и даже стана по-лошо. И сега музеят не може да намери пари, за да направи проучване, а аз да довърша пътя.

Кога възникна идеята за създаването на църквата? Идеята твоя ли е?

– Идеята беше взаимна. На хората, които бяха в инициативният комитет и ми помогнаха да се кандидатирам за кмет. Заедно ни дойде идеята и тръгнахме в тази посока. Дядо Натанаил ни казваше първо да изпратим до него имената, за да се регистрира църковно настоятелство и то ще си тръгне от само себе си. Човека беше напълно прав. Регистрирахме църковно настоятелство при него през 2013 г. Започнахме да търсим имот. Тук в селото бяха много скъпи имотите. Нямаше шанс. 50 000 – 60 000 за имот, няма шанс. Нямаше откъде да ги извадим за храм…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене