Е-та в храните увреждат ДНК

Ново изследване показва, че Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките, като по този начин увреждат ДНК.

Това обясни проф. Георги Милошев от Лабораторията по молекулярна генетика. По думите му са необходими още изследвания, за да се установи кои точно Е-та увреждат клетките. Също така според него не е ясно дали организмът може да се справи сам с E-тата и съответно – колко точно вредни са за него.

По темата за здравословното хранене Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите изказа мнение, че храненето трябва да се разглежда спрямо физическата активност:

„Каквото и да яде детето, ако лежи по цял ден пред компютъра и не се движи и не спортува, няма да е здраво.“

Проверки показват, че някои забранени продукти все още се предлагат в бюфетите на училищата.

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че броят на училищата, в които се продават чипс, пуканки и снаксове намалява много през 2013 г. спрямо 2008 г., но после пак има ръст. Все повече училища предлагат плодов сок без добавена захар – през 2016 г. се продава в близо 50% от училищата.

„Има нормативни уредби какви храни могат да се продават на територията на училищата. Важна е ролята на контролните органи, но всичко започва в семейството“, коментира д-р Нелия Микушинска, началник на отдел „Опазване на общественото здраве“.

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ГИГОВА

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене