Огняново – новият ваканционен хит

Далеч от тълпата, далеч от шума, далеч от жегите… Огняново изгря на туристическата карта като място за бягство от градския стрес и от претоварените популярни курорти. Малкото село, разположено в Югозападна България, предлага невероятното съчетание на прекрасна природа, лековита вода и кристален въздух.

ognianovo-2

В последните години там се появиха и хотели, които изпълняват всички изисквания за комфортна почивка.

Огняново е на 12 километра в югозападна посока от гр. Гоце Делчев, разстоянието от Банско до селото е 40 км, а от София – около 200 км. Цели четири планини се срещат в Огняново – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.ognianovo-1Селото е с надморска височина 540 метра и е отлично място за балнеоложки и селски туризъм. Минералните извори в Огняново са се използвали още в древността.

Чистият планински въздух в съчетание с меките климатични условия, характерни за югозападната част на страната, правят Огняново отлично място за почивка и отдих през всички сезони. Специфичният микроклимат на района е свързан с цъфтенето на естествените акациеви насаждения. Локалните въздушни течения по долината на р. Канина пък спомагат за разнасянето във въздуха на невероятния акациев аромат.ognianovo-4Огняновските минарални бани се състоят от 24  термоминерални извора с температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият извор тук – Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар. Градски бани, които са на 1,5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново. Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура около 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата. Крайселско е другият минерален възел, който се нами- ра на на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с температура около 16-40 градуса по Целзий. Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Абсолютно всички минерални извори на територия- та на селото са без санитарно-химическо замърсяване и са бактериологично чисти.ognianovo-3Физико-химичният им състав ги характеризира като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяната на веществата, нервни, гинекологични и сърдечносъдови болести. Съвсем наблизо се намират едни от най-живописните села – архитектурни резервати – Лещен, Долен и Ковачевица.

/jenatadnes.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене