Законът на Пеевски за КТБ вече е факт

Напълно очаквано законопроектът на Делян Пеевски за изменение на Закона за банковата несъстоятелност беше приет от Народното събрание и на второ четене.

Припомняме, че проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. За целта се предвижда действие със задна дата на норми от проектозакона, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Този момент подозрително покрива случая „Дунарит“. Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива сделки.

В подробности, най-съществените промени са следните: Параграф 5 от Преходните и заключителни разпоредби „(1) Извършените от квесторите, временните и постоянните синдици на КТБ (в несъстоятелност) в периода от поставянето ѝ под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения са нищожни. Учредените обезпечения се смятат за действителни и запазват своя ред“. Съгласно ал. 2, всичко това не се прилага в случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.

Освен това: „(3) За времето от поставянето на КТБ (в несъстоятелност) под специален надзор до изтичането на 6-месечен срок от влизането на този закон в сила, по отношение на всички учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения, не текат предвидените в съответните закони срокове за тяхното действие. КТБ АД (в несъстоятелност) може да поднови до изтичането на 6-месечен срок от влизането на този закон в сила, всяко едно обезпечение за нов срок“. (4) „Обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице, независимо от начина, по който то е придобило имуществото“.

Имаше възражение от страна на червения депутат Тодор Байчев как може да се включва изрично името на КТБ, след като говорим за Закон за банковата несъстоятелност, както и срещу факта за действието на закона със задна дата, т.е. преди приемането му. Аргументът от страна на ДПС, изказан от приближения до Пеевски Хамид Хамид беше, че Байчев действа като адвокат на Цветан Василев, на което депутатът от БСП напомни на Хамид, че е бил народен представител и преди и е можел да реагира, когато КТБ и Василев бяха удостоявани с различни награди като отличен бизнес модел.

Всички промени в параграф 5 бяха подкрепени от 96 от общо 124 гласували депутати, като само 15 бяха против, а 13 се въздържаха.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене