Златен медал за най-добра бизнес идея спечели Фатме Цико, ученичка от Гоце Делчев

Без име

Министерство на образованието и науката организатор на панорамата за професионално образование, която има за цел да стимулира предприемаческия дух на младите хора. На първи етап участниците представят своите бизнес планове на комисиите по училища. За да се класират на този етап бизнес идеите трябва да отговарят на 50% от поставените критерии. В Неврокопската професионална гимназия от 9 идеи за втори етап е класирана само една. Проекта се казва умното кошче и негов автор е Фатме Цико. Смисълът на идеята е да стимулира разделното събиране на отпадъци. Когато едно дете пусне един килограм хартия в кошчето детето получава стикер и по този начин се създава навик да пуска определени отпадъци на определено място. Идеята на Фатме Цико се състезавала с 52 бизнес идеи от 26 национални гимназии. За пловдивската панорама за професионалното образование ученичката от Неврокопската професионална гимназия е избрана да работи с други участници в съревнованието вече върху нова идея.

–          /Фатме Цико/ Там темата по която трябваше да мислим върху бизнес идея „Полезни забавления за младежи“ и тъй като ние сме младежи разбира се насочихме към нещо което е много популярно за нас, а именно новите технологии. Измислихме игра, която работи с джипиес. Благодарение на нея, когато включим играта получаваме предизвикателство, т.е. близки дестинации около нас, които ние трябва да обиколим. След като ги обиколим получаваме награда билет за пътуване в друг град, като по този начин опознаваме България, обикваме родното и не търсим алтернатива в друга държава.

Фатме и съотборниците й печелят златни медали с голяма преднина пред конкурентите си. Още едно отличие за неврокопската професионална гимназия Димитър Талев на панорамата на професионалното образование донесе Катерина Мяшкова, която учи конструиране, моделиране и технология на облеклото. Тя спечели приз за най-добра художествена скица.

–          /Катерина Мяшкова/ Аз спечелих приз за художествена скица от Илияна Тодорова, която е ръководител на фондацията шанс за децата на България и на истина съм й много признателна че оцени това у мен. Аз от малка много обичам да рисувам и дойдох в НПГ Димитър Талев да се реализирам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене