ЕП ще гласува проекторезолюция за премахване на смяната на лятното и зимното часово време

Две резолюции по повод промяната на лятното и зимното часово време ще гласува Европейският парламент. 

В едната резолюция се настоява да отпадне промяната на времето през летния и зимния сезон, а в другата – Европейската комисия да извърши оценка как една евентуална смяна би се отразила на живота  в различните му аспекти, преди тази стъпка да бъде предприета.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц предупреди:

Нека отново да подчертая, че промяната на времето трябва да бъде в съответствие с европейските правила. Некоординирана промяна на времето ще създаде много сериозни проблеми за функционирането на нашия вътрешен пазар, особено в транспортния сектор.

Вчера евродепутати от всички парламентарни групи настояха да се прекрати смяната на времето с мотива, че то се отразява негативно на здравето на хората.

Членът на Европейската народна партия и председател на комисията по правни въпросиПавел Свобода съобщи, че има много искания от различни страни-членки тази практика да се прекрати. Евродепутатът от партията на Зелените/Свободен европейски алианс Хейди Хаутала мотивира необходимостта от тази мярка с вредите, които смяната на времето нанася върху здравето на хората.

bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене