Кметът на Разлог: За общинска полиция трябва ясен регламент

Проблемът с по-добрата охрана, най-вече в отдалечените и по-малки населени места, е много сериозен и има нужда от търсене на решение в тази посока. Идеята за създаване на общинска полиция не е лоша, но е необходимо да се прецизира, за да не поставяме каруцата пред коня. Това заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев. Най-важно според градоначалника е да се подготви ясен регламент и точни нормативни актове за правата и задълженията на служителите в една бъдеща общинска полиция. Да се знае как тя ще си взаимодейства с органите на МВР, на кого ще се подчинява, кои ще са водещите принци при нейното функциониране – Законът за МВР или общинските наредби.

„Често се получава така, че от държавата ни вменяват задължения, които не са обезпечени финансово, тоест – те са за сметка на общинския бюджет. Кой ще финансира това начинание? Държавата ли, общината ли, съвместно държавата и общината ли? Ще могат ли общинските полицаи да задържат нарушители на закона, да ги арестуват, да ги санкционират? Къде ще отиват глобите – в общинския или в държавния бюджет? Всички тези въпроси е наложително да имат точни отговори”, смята кметът на община Разлог.

Герчев смята, че е добре да се даде възможност на общините да провеждат обществени поръчки за наемането на частни охранителни фирми, които да се грижат да реда и сигурността в определени населени места. „Ние можем в диалог с местните хора да постигнем споразумение за малко по-високи местни данъци и такси, като с разликата ще се плаща на частните охранители. Защото в момента в много села няма никакво полицейско присъствие от страна на МВР”, допълва кметът Красимир Герчев.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене