Крамоли и скандали рушат авторитета на елитно училище!

Директорката на VII-мо COУ в Благоевград отново в съда! Разпънаха на кръст шефа на инспектората И. Златанов по делото Ж. Милкова – Л. Стоянова

Зам. директор срещу директор в съдебна зала, свидетели разказват…

Началникът на инспектората по образованието в Благоевград Ивайло Златанов бе призован от районен съд днес по делото, което заведе уволнената зам. директорка на 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев“ Желязка Милкова, срещу директорката Лилия Стоянова.

Милкова бе освободена миналото лято със заповед на Лилия Стоянова, която в този период съкрати от училището още три дългогодишни преподавателки. Тогава избухна поредният скандал в училището, което за съжаление е център на скандали в последните няколко години, независило от непрекъснатите хвалби, че е с най-добрата база в областния център.

Днес в съдебна зала, пръв показания по делото, даде началникът на РУО Златанов, който бе подложен на кръстосан разпит от адвокатите на двете жени, а въпросите, които му бяха задавани го върнаха повече от 3 години назад, за да си припомни неща, които касаят враждуващите страни.

Оказа се, че Стоянова поискала прокуратурата да проведе разследване, за изчезване на данни от нейния компютър, като за това тя уличава заместник директорката Милкова. Свидетелка посочи, че Милкова е изключителен учител, сраснал се с работата си над 27 години, от които 21 заместник директор в училището. В съдебна зала стана ясно, че освен оплакванията на Стоянова, срещу Желязка Милкова не е постъпило в инспектората нито едно.

Авторитетът ѝ бил безупречен, което оставило колектива на училището без думи при съкращението ѝ. Днешното заседание премина с разпит на свидетели и се въртеше около кражбата на папка данни от компютъра на директорката Стоянова. Имаше и въпрос от адвокат, кой от инспектората е дал информация на медиите за уволнените учителки, на които Златанов отговори лаконично: Не знам за какво става въпрос!

Припомняме, че само преди няколко седмици Лилия Стоянова влезе в съдебна зала като обвинител срещу баща, повел родители на деца от училището на бунт, ядосан от непрекъснатите въртележки в училището и преместване на малки ученици в нова стая на висок етаж, което правило придвижването им невъзможно. Това вдигна родители на протест, които няколко дни осъмваха пред училището.

Родителят влезе в пряк сблъсък със Стоянова, която го вкара в съда за клевети и обиди. На предишното дело бе казано, че Лилия Стоянова изпаднала в тежко състояние след скандалите с бащата, но малко по-късно, както е видно, събрала сили, за да съкрати четири от учителките. Съкратените коментираха тогава, че директорката ги подозирала в помощ на бунта на родителите, затова предприела мярката съкращение на Желязка Милкова, историчката Катя Тороманова, преподавателката по английски език Татяна Бучинска и началния учител – целодневно обучение Цветелина Димитрова.

Само преди седмица, Стоянова ни показа колко много неща се правят за децата в училище, посрещнаха 45 годишнината си с куп мероприятия.

Обаче, ако микроклиматът в ръководеното то нея училище е такъв, че всеки спор да се вкарва в съда, че непрекъснато училището влиза в подобни скандали и крамоли, то е жалко за усилията, които се полагат за развитието му. То не бяха скандали около фирмата доставчик на храна бунтове и коментари около начина, по който се доставя храната и нейното качество. Протести на родители срещу управленски решения, съкращения на учители с привкус на вендета, махленски скандали и оправдания, белязаха последните няколко години в училище „Кузман Шапкарев“ в Благоевград.

Най-добрата училищна база се раздира от междуличностни разпри, а начело на това женско царство и винаги в центъра на събитията е директорката Лилия Стоянова. Няма такива скандали и такива публични разпри, на които обществеността да е ставала свидетел.

Дали това е добра атестация за ръководството на елитното благоевградско училище. Чудим се: Защо отговорните институции, не се намесват в заздравяване на видимо влошения микроклимат в 7-мо училище? Все пак там се възпитават деца, за които искаме да пишем само хубави неща, да аплодираме постиженията на възпитаниците на училището с 45 годишна история, а не да ставаме свидетели на подобни сблъсъци и кавги.

Петя Георгиева/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене