Българските граждани не са второ качество потребители

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че ще лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни продукти под една и съща марка, но с различни съставки.

Това заяви тя в ефира на Нова телевизия по темата с двойния стандарт на храните в Западна и Източна Европа.

В рамките на председателството трябва да защитим българските граждани и тези от Източна Европа, които са унизени от тези двойни стандарти, категорична бе Манолова

Контролът върху качеството на храните и тяхната безопасност е възложен на националните органи, а когато става въпрос за двоен стандарт, се оказва, че продуктът у нас има отклонение, в крайна сметка националният орган е този, който трябва да прецени дали става дума за допустимо отклонение, дали става дума за измама, поясни омбудсманът.

Проблемът е принципен – ако един и същ продукт се продава под една и съща марка, то трябва да е с еднакво качество навсякъде. Факт е, че една от големите компании за производство на детски пюрета обяви, че уеднаквява абсолютно съставките за пюретата за всички държави.

Българските граждани не са второ качество потребители, заяви Манолова.

Имаме надежда, че храненето в училищните столове ще отговаря на най-високите стандарти. Но тук идва проблемът с училищните лавки. Поставих и една важна тема за добавките в храните. Процедурите по контрол обаче не се спазват и мониторингът наистина е сложен, поясни още Мая Манолова.

Няма установени нарушения по отношение на добавките, които са разрешени при храните за децата. Храните за деца до 3 г. са абсолютно безопасни, каза проф. Стефка Петрова, специалист по хранене. По думите й майките трябва да бъдат спокойни.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене