Благоевград е на осмо място по потребление на незаконни цигари

6% е делът на потребление на незаконни цигари през третото тримесечие на 2017 г.

Положителната тенденция за намаление на средното ниво на потребление на незаконни цигари в страната продължава. Данните за третото тримесечие на 2017 г. бяха представени на работна среща, превърнала се вече в обичайна практика, на петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ и представители на правителството и правоприлагащите органи.

Резултатите от проучването, което измерва нивата на незаконна търговия чрез събиране на празни кутии от улици и достъпни публични места, бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, главния секретар на МВР Младен Маринов и представители на структурите на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата.

Делът на потреблението на цигари без български акцизен бандерол е на рекордно ниско ниво от 6%, което е понижение с един процентен пункт спрямо 2-то тримесечие на 2017 г. и с почти два процентни пункта по-малко от 4-то тримесечие на 2016 г., когато резултатите сочеха 7,8% дял на незаконната търговия с цигари.

Резултатите от изследването по градове показва, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар в някои от населените места намалява, но въпреки това, нивото остава значително над средното за страната в следните градове:

ГрадII-ро тримесечие 2017 г.III-то тримесечие 2017 г.
Хасково20.7%21.3%
Велико Търново7.3%16.0%
Пазарджик16.6%15.3%
Сливен9.3%10.7%
Видин14.7%8.6%
Пловдив5.9%8.6%
Добрич5.3%8.0%
Благоевград20.0%7.3%
Перник11.9%7.2%
Плевен5.4%7.1%
Стара Загора3.5%6.5%

В други градове в страната, данните показват спад, като рекордьорът в тази вълна е Свиленград с 8% за 3-то тримесечие на 2017 г. спрямо 44% за 2-то тримесечие на 2017 г. За първи път откакто се провежда изследването в България Свиленград отбелязва резултат под 10%, като през годините от 2011 г. насам е достигал и нива над 80%.

В някои градове нивото на потребление на цигари е традиционно по-ниско от средното за страната, а в други намалява значително:

ГрадII-ро тримесечие 2017 г.III-то тримесечие 2017 г.
Варна2.2%2.8%
Шумен4.0%2.0%
Дупница16.5%2.0%
Монтана5.3%1.3%
Габрово6.6%1.3%
Сандански10.0%5.0%

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са т.нар. „illicit whites – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват, че този тип незаконни продукти, остават сериозен проблем, предвид бързото разпространение и постоянната смяна на марките, които се  предлагат на нелегалния пазар.

Компаниите, участващи в проучването, изразиха за пореден път удовлетворение от работата и усилията на държавните институции към проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия. Най-важните фактори за тях са  приоритетът на темата за правителството, проявената политическа воля и интерес на най-високо ниво, както и общата работа на институциите и компаниите от Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари, която води до  положителни резултати.

Въпреки добрите постижения, бизнесът и правителството споделиха общо виждане, че има потенциал за ръст на законния пазар и оптимизиране на приходите от акциз.

/infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене