Неврокопчанин оглави школата на „Марица“(Пловдив)

Димчо Беляков води наборите 2007/2008 на клуба от пловдвиския квартал Каршияка и ще продължи да упражнява треньорската си дейност и за напред

Той ще съчетава двете длъжности, след като заема овакантеното място от Кирил Андонов, който напусна клуба.

Димчо Беляков е бивш футболист, роден на 26 октомври 1971 г. в Гоце Делчев. Започва кариерата си в местния „Пирин“, а първия си професионален договор сключва с благоевградския съименник. Малко по-късно преминава в Беласица Петрич, от където преминава в „Литекс“. В Ловеч Беляков веднага се налага като титуляр в първия състав и се превръща в един от топреализаторите на клуба. През 1997 Димчо Беляков става голмайстор на тима си и голмайстор на България със своите 23 попадения. Получава повиквателна и за националния отбор. На полусезона 1997/98 Беляков е продаден в турския отбор „Газиантепспор“.

Следващият сезон се завръща във вече станалия шампион на България „Литекс“ и взима участие в дебюта на отбора в европейските клубни турнири, където Беляков се отчита с два гола. В евротурнирите за отбора от Ловеч има 10 мача и 4 гола (4 мача с 2 гола в КЕШ и 6 мача с 2 гола за купата на УЕФА). През 1998/99 отборът повтаря постижението си, като става шампион на България за втори път, а Димчо Беляков става голмайстор на първенството с 21 точни попадения.

През лятото на 1999 е продаден на немския Нюрнберг и играе във Втора Бундеслига. Още в първия си сезон в Германия Беляков се утвърждава като един от топ стрелците на отбора, вкарвайки редица важни голове, довели до класиране на отбора в Първа Бундеслига. В Нюрнберг играе до юли 2001 (записвайки 47 мача и 18 гола) когато е продаден на друг втородивизионен немски тим – Оберхаузен, където записва 64 мача във Втора Бундеслига и 18 отбелязани гола, преди за трети път да се озове в „Литекс“ през зимната пауза на сезон 2003/2004.

С „Литекс“ Беляков печели и своята първа Купа на България (и втора за отбора) през 2004. От есента на 2005 г. се състезава за Брестник, а от 2008 г. е негов президент. Започва да се занимава с треньорска дейност. Започва работа в ДЮШ на Ботев Пловдив. От няколко години работи в ДЮШ на „Марица“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене