Албина Анева: С бюджет над 60 млн.лв. трябва да направим детските градини и ясли безплатни!

Общинската съветничка Албина Анева направи интересно предложение на сесията на ОбС в Благоевград. Тя предложи парите за ФК „Пирин“ и пасарелката на бул.“ Александър Стамболийски“ да бъдат пренасочени за намаляване на таксата на детските градини в града. „Предлагам 450 000 лв. ,които са за ФК „Пирин“ и 300 000 лв. за изграждането на пасарелка да се пренасочат към детските градини“, предложи на общинските съветници адвокат Анева. След няколко прегласувания обаче предложението и не бе прието с 25 гласа „против“, 7 „за“ и 2-ма въздържали се. Въпреки това Албина Анева подкрепи бюджета на Благоевград. Ето какво каза тя минути преди гласуването: „Аз считам, че ако някой има нещо конкретно да предложи тук е мястото. В тази връзка, моето предложение беше свързано с това, че има някои неща в този бюджет, които са с обществен приоритет. Конкретно дадох предложението да отпадне финансирането на общинския футболен клуб и изграждането на пасарелка, като тези средства отидат за таксите, които се събират от детските градини. Ние, като община с бюджет над 60 млн.лева, ако искаме да поощрим населението да дадем шанс да се увеличи раждаемостта, да направим детските градини и ясли безплатни. Има някои общини много по-малки от нашата, в които детските градини са безплатни. Такова нещо са заложили в работата си, безплатни детски градини и детски ясли. Аз считам, че с усилия от страна на общината това може да се постигне в Благоевград“.

С Албина се познаваме отдавна, за това отивам при нея без уговорен час, искам да си поговорим за тази нейна идея…

Потърсих те, относно твоят коментар за детските градини и ясли. От какво е породено, това твое желание да не се плащат?

– Породено е от това, че ние наистина за пръв път имаме такъв голям бюджет. Бюджет, който надхвърля 60 000 000 лв. От този бюджет ние как така не можем да отделим средства, за да направим детските градини и ясли безплатни. Защо не съм съгласна? Защото има общини, които изобщо не претендират да са с такъв бюджет и които се намират на територията дори и на нашата област и са си направили детските градини и детските ясли безплатни. Посочвам една община като Гърмен. Нали непрекъснато претендираме за нарастване на раждаемостта. За облекчаване положението на младите семейства, на родителите с малки деца. В крайна сметка какво правим. Правим константна величина  таксата за детска градина. Плюс това не беше съвсем коректно изписано в текста на наредбата и съгласно нашето решение възможността децата да бъдат освобождавани от заплащане на такса само в случаите когато са били болни. Категорично вписахме, че трябва да има надлежно вписан медицински документ или болничен. Това може да бъде бележка от личният лекар. Може да бъде какъвто и да е друг медицински документ а не болничен лист именно. В последствие след тези брожения след като бе изписано решението на общински съветници кмета издаде една заповед която гласи, че трябва да се представи медицински документ а не болничен лист. Представете си двама безработни родителя. Те няма как да представят болничен лист. Има родители които работят, а бабите гледат понякога внучетата защото са болни. Тогава какъв документ да се представи? Това е нещо което ние не го бяхме обсъждали, не го бяхме гласували. Заповедта на кмета внесе яснота. Но не може само да инвестираме в благоустрояване. Разбирам напълно идеята на кмета и реализирането на предизборната му програма, но можем да помислим и за хората. Най-вече за децата. От 60 000 000 лв.един милион можем да отделим за това.

Твоето предложение е да бъдат безплатни?

– Да.

А защо е станал скандал?

– Защото предложих да са от парите на футболният клуб.

Родителите са съгласни да си плащат, но да се запазят условията, които са били до сега. А сега ходил – неходил се дават 40 лв.

– Да. И това не беше духа на нашето решение. Ние искахме да облекчим хем родителите хем общинската хазна. От отчета, който даваха детските градини бе видно, че ако са записани 3000 деца се приготвят консумативи за три хиляди, а всъщност са били 2000. Има много деца, които не ходят на детска градина защото са при бабите и дядовците. Има деца, които заради запълнени детски градини не могат да ходят, а всъщност записани деца не са реално там. Затова стана разминаването. И да големият спор беше защо искам да се съкратят парите за футболният клуб „ Пирин“.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене