„SNOW CINEMA: филми за ски и сноуборд“ – за пети път в Банско

Очаквайте зимно кино в Банско – петата кинопанорамата “SNOW CINEMA: филми за ски и сноуборд”. На 22, 23 и 24  февруари от 18:30 часа в киносалона на Посетителския информационен център в Банско (срещу паметника на Паисий и църквата “Света Троица”)* ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд, основно от последните две години.

Програмата отразява многообразието на човешкото общуване с природата чрез ските и сноуборда. Тя включва 9 филма от Албания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Швейцария и България. Четири от тях са носители на награди от миналогодишния Банскофилмфест. Ще видим уникални места за ски и сноуборд в Албански Алпи (планината Проклетия), Пагагония, Доломитите, Алпите, Кавказ, Олимп, Парнас, Хелмос, планините на остров Крит, Гренландия и още много, много места по четирите краища на света.

Традиционната кинопанорама “Snow Cinema” е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

2 февруари, четвъртък

18.30-18.49 – “Когато планините бяха диви” (Албания, Австрия, 2015, Йоханес Хофман, 19’)

Група от петима приятели – скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел – планините в Албания, те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.

– Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

18.50-19.30 – “Project BIG ICE: Patagonia” – първа фаза” (България, 2017, Бранислав Бранков, 40’)

През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. Южната ледена шапка на Патагония представлява над 400 км непрекъснат лед и е второто най-голямо ледено поле извън полярните области. Границите му се простират между масивите Серо Торе и Фицрой на изток и Тихия океан на запад. Характерът на тамошната природа прави невъзможно съществуването на какъвто и да било живот върху леда. По време на престоя си върху леденото поле екипът на “Project Big Ice: Patagonia” се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности… Един филм за преживяванията в края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия.

– Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2017.

19.30-19.35 – “Последното изкачване” (Италия, 2017, Франческо Бонато, 5’)

През 2015 г. започва проверка на състоянието на първата високоскоростна въжена линия, водеща към върха Форчела Стауниес (2932 м), масива Монте Кристало, в самото сърце на Доломитите. Година по-късно е установено, че историческият кабинков лифт, построен през 1956 г., във връзка със зимните олимпийски игри в Кортина д’ Ампецо, трябва да бъде окончателно спрян. Но да не се забравя неговата историческа роля.

19.37-20.30 – “Монвизо, моя любов” (Италия, 2016, Фабио Джаноти, 53’)

https://www.youtube.com/watch?v=-lBy_ruevxc 

На 22 юли 1975 г. Нино Виале, ски-инструктор от Лимоне в областта Пиемонт, прави спускане със ски по северната стена на Монвизо (Монте Визо, 3841 м) в Котските Алпи, след като се изкачва до върха по т. нар. Кулоар на Куулидж заедно със своя приятел Клаудио Бодроне. Четиридесет години по-късно пет млади момчета решават да повторят това постижение. Успяват при тежки условия – много сняг и лавинна опасност. Но след края на приключението имат възможност да се срещнат с легендарните си предшественици Нино Виале и Стефано де Бенедети.

23 февруари, петък

18.30-18.50 – “Я Мас – снежните номади в Гърция” (Австрия, 2017, Марко Фройденрайх, 20’)

Пътуването на снежните номади продължава. През януари 2017 г., в разгара на “зимата на века”, Фабиан Ленч и неговите приятели отново поемат на път със своя специален камион – този път към Гърция. Там те набелязват и се спускат със ски по нови и зрелищшни линии в райони, които все още ги няма върху картата на световния фрийрайд. Филмът разказва за каране по девствен сняг в Парнас, за сърф на остров Крит и за нови линии на спускане от Хелмос в околностите на Калаврита до Олимп. Снежните номади се възползват в пълен размер от възможностите за outdoor activities в Земята на Боговете и за потапяне в една от най-богатите и най-древните култури на Земята.

18.50-19.58 – “Елбрус” (Франция, 2017, Лоран Жаме, 68’)

Ще отидем в Северен Кавказ и ще се изкачим на легендарния Елбрус (5642 м) – най-високият в Европа. Ще придружаваме скиорите Тибо Дюшосал и Люка Швиейковски, които често посещават Русия в търсене на нови склонове за спускания и пребивават в тази натоварена с история планина, която никога не им спестява изненади…

– Специалната награда на Журито Банскофилмфест’ 2017.

20.00-20.21 – “Мано” (България, 2017, Росен Спасов, 21’)

Манол Калниев (роден през 1977 г.) е тийнейджър, когато Берлинската стена пада и светът се променя драстично. Израства в най-бурните години на прехода като нормален представител на своята възраст. В края на 90-те животът му се диктува от празнота и безсмислие, и е калейдоскоп от шумни празненства, жени и махмурлук. Поредица от лични осъзнавания ще се превърнат в животопроменящ фактор за него. Този филм-портрет показва настоящето всекидневие на Мано, което е изпълнено със ски, сноуборд, колоездене, кунг фу, спининг и йога. 

24 февруари, събота

18.30-19.36 – “Пoстоянство” (Франция, Швейцария, 2016, Лоран Жаме, 66’)

Ришар Амакьор открехва вратата на една непозната и завладяваща вселена – на фрийрайда. Филмът ни пренася в необикновен свят на тренировки, състезания и пътувания до четирите краища на света. Въпреки контузиите и отчаянието, решителността на Ришар да се върне и да постигне най-доброто ниво остава непокътната. Защото страстта му към ските и общуването с природата чрез тях е просто безкрайна.

19.38-20.30 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 52’)

Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (сред тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от миналогодишните официални гости на Банскофилмфест – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

– Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

Организатори:

Община Банско,

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене